900 fő beoltására elegendő mennyiségű Moderna oltóanyag érkezett a Semmelweis Egyetemre, amelyet az intézmény az Operatív Törzs döntése alapján a budapesti idősotthonok dolgozóinak és lakóinak vakcinációja során használ fel.

2021. január 14-én érkezett meg a Semmelweis Egyetemre az első szállítmány a Moderna koronavírus elleni vakcinából, amely felépítésében – hasonlóan a már 2020. december 26-a óta használt Pfizer-BioNTech oltóanyaghoz – szintén mRNS-alapú készítmény. A szállítmány 900 fő beoltására elegendő, amelyet a következő napokban az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak a Fővárosi Kormányhivatallal együttműködésben megvalósuló oltása során használ fel az egyetem – mondta el dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. A Semmelweis Egyetem munkatársai eddig 1957 főt oltottak be az idősotthonokban.

A Moderna oltóanyag beadásának módja megegyezik a Pfizer vakcináéval, intramuszkulárisan, vagyis az izomba (jellemzően felkarizomba) szükséges juttatni, ugyanakkor ez a szérum hígítás nélkül adagolható. Szintén szükséges ebből is egy második, emlékeztető oltás beadása, de a Pfizerrel ellentétben nem 21, hanem 28 nappal később. A klinikai vizsgálatok alapján a második oltás után 14 nappal 94 százalékos védettség alakul ki. A Moderna-készítményt is hűtve kell tárolni, de elegendő mínusz 20 Celsius-fokon, míg a Pfizer készítmény mínusz 70 Celsius-fokos hűtést igényel.

A Pfizer oltásával megegyező módon a Moderna vakcina sem adható akut, lázas betegségben, valamint várandósság esetén, és azoknak sem, akik két héten belül más oltást is kaptak, továbbá azoknak sem javasolt, akik két hónapon belül várandóságot terveznek. Fontos, hogy nem keverhető a két oltás – hívta fel a figyelmet dr. Szabó Attila. Az oltási leírás szerint a Moderna vakcina 18 éven felülieknek adható.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.