A Semmelweis Egyetem hat élvonalbeli európai egyetemmel közösen hozta létre az Európai Egyetemek Szövetségét, a EUniWell-t. Az Európai Bizottság támogatásával megalakult, nagyszabású kezdeményezés célja, hogy ösztönözze az egyetemek közötti tudástranszfert és mobilitást, ezáltal újabb lehetőségeket teremtve a hallgatók, oktatók, kutatók számára a személyes fejlődésre, és felkészítse az egyetemeket a 21. század globális kihívásaira. A EUniWell november 17-én 10.00 és 17.00 óra között online nyitja meg kapuit az egyetemi polgárok előtt. A EUniWell honlapon keresztül követhető, egész napos online eseményen a projekt keretein belül tervezett lehetőségekről, szolgáltatásokról is hallhatnak az érdeklődők. 

A European University of Wellbeing (EUniWell) a Semmelweis Egyetem, a Leideni Egyetem, a Linnaeus Egyetem, a Birminghami Egyetem, a Kölni Egyetem, a Firenzei Egyetem, és a Nantes-i Egyetem összefogásával létrejött európai egyetemi szövetség, ami több mint negyedmillió hallgatót és 36 000 kutatót, oktatót és munkatársat foglal magába. Küldetése, hogy hozzájáruljon az egyetemi hallgatók, oktatók, kutatók, és rajtuk keresztül az európai polgárok életminőségének javításához, amelynek megvalósításához határokon átívelő tanulási lehetőségeket biztosít, és nemzetközi interdiszciplináris kutatási projekteket hoz létre. A EUniWell alapfilozófiája ugyanis, hogy fejlődés csakis a jövő véleményformálói, a hallgatók és a fiatal kutatók bevonásával és aktív szerepvállalásával képzelhető el. A EUniWell a következő témák keretein belül ösztönzi és támogatja az oktatási és kutatási együttműködéseket, ezáltal is elősegítve az európai polgárok életminőségének javítását: jólét (wellbeing) és egészség; egyéni és társadalmi jólét, környezet és jólét; oktatók képzése.

A EUniWell izgalmas lehetőségeket kínál kutatók és oktatók számára új együttműködések kialakítására, a jó gyakorlatok különböző szintű cseréjére, közös kutatási és oktatási programok létrehozására, valamint számos eszközzel ösztönzi majd a szakemberek országok és intézmények közötti mobilitását. Új, innovatív tantervek és képzések létrehozására is lehetőséget teremt, valamint kiterjedt szakértői hálózata révén elősegíti, hogy a hallgatók és szakemberek megszerzett tudásukat minél inkább a társadalom javára tudják majd fordítani.

A EUniWell keretein belül a diákok maguk tervezhetik majd meg saját tanulmányi célú utazásaikat és határokon átnyúlóan működhetnek majd együtt hallgatókkal, szakértőkkel és vállalatokkal. A digitális infrastruktúra használatán kívül a EUniWell tervei között szerepel többek között olyan közös diplomás képzések létrehozása is, amely lehetővé teszik majd a hallgatók számára a szabad mozgást a hét partneregyetem között.

A EUniWell hivatalos megnyitó eseményét november 17-én 10.00-17.30 között tartják meg a EUniWell honlapján. Az egész napos online esemény során a résztvevők interaktív panelbeszélgetések, előadások és kisfilmek révén átfogó képet kaphatnak a EUniWellről, az európai egyetemi szövetség felépítéséről, küldetéséről, és a projekt keretein belül tervezett lehetőségekről, szolgáltatásokról. Betekintést nyerhetnek az egyes egyetemek hallgatóinak és kutatóinak wellbeinggel kapcsolatos gondolataiba és munkáiba. A megnyitó keretében délben jelentik be a EUniWell második pályázati felhívásának részleteit is, amely a konzorciumon belüli közös kutatási és oktatási projektekhez kínál majd forrásokat.

Az online megnyitón a részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges. A részletes program a EUniWell honlapján érhető el, ahol az esemény napján közzéteszik az egyes programok linkjeit.

Raubinek Ágnes – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: euniwell.eu 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.