A Sino-Európai Intézet virtuális megnyitójának keretében mutatták be a Study in Hungary című könyvet november 12-én. A hiánypótló kötet átfogó képet ad országunkról és a magyar felsőoktatási intézményekről, megjelenése fontos mérföldkő a magyar-kínai kapcsolatok továbbfejlesztésében. A Semmelweis Egyetem és a Sino-Európai Alapítvány tervei szerint az egyetem képzésein a közeljövőben az eddiginél is több kínai hallgató tanulhatna.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Sino-Európai Kínai Kultúráért és Oktatásért Alapítvány szervezésében létrejött eseményen dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára fontos mérföldkőnek nevezte a könyv megjelenését a magyar-kínai kapcsolatok továbbfejlesztésében. A Study in Hungary című könyv azért is hiánypótló, mert átfogó képet ad országunkról és a magyar felsőoktatási intézményekről – mutatott rá. A magyarországi irodalom, kultúra és sport mellett a kötet bemutatja az ország természeti szépségeit is, részletesen kitér a folyamatosan fejlődő magyar-kínai kapcsolatok sokszínűségére; külön kiemelve a Stipendium Hungaricum és a Hudec ösztöndíjprogramokat, amelyek lehetőséget biztosítanak kínai hallgatóknak, hogy Magyarországon tanulhassanak. Az államtitkár szólt arról is, hogy a Sino-Európai Alapítvány idén három képviseletet nyitott Pekingben: az oktatásszervező és promóciós irodák célja, hogy minél több kínai hallgatónak biztosítsanak lehetőséget, hogy Magyarországon folytathassanak tanulmányokat, valamint hozzájáruljanak a magyar felsőoktatás láthatóságának növeléséhez Kínában – fogalmazott.

Az eseményen részt vettek magyar felsőoktatási intézmények és kínai szervezetek vezetői, valamint a Sino-Európai Intézet pekingi képviseletei; Zhang Wei, a Study in Hungary című könyv írója, valamint a Sino-Európai Intézet elnöke, Anny Gao. A Kínai Népköztársaság Nagykövetségét Wang Zheng kulturális tanácsos, a Semmelweis Egyetemet dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója képviselte.

A Semmelweis Egyetem idén megkezdte a tárgyalásokat a Sino-Európai Alapítvánnyal annak érdekében, hogy a közeljövőben lehetőséget biztosítson rá, hogy képzéseiken az eddiginél is több kínai hallgatót tudjon fogadni.

Fotó és forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.