Szeptember 1-től vendégprofesszorként segíti a Népegészségtani Intézet „Egészséges Öregedés” Programjának kidolgozását és megvalósítását dr. Ádány Róza, a Debreceni Egyetem professzora. Az alapvetően transzlációs kutatási program célja, hogy az öregedéstudományi kutatások eredményei megfelelő lépéseken keresztül a népegészségügyi tevékenységek szintjén is hasznosuljanak. Dr. Ádány Róza a napokban egy rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a H. R. Leavell Award-ban is részesült az európai népegészségügyi képzés és kutatás-fejlesztés területén elért eredményeiért. 

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének vendégprofesszoraként segíthetem az öregedéstudományi kutatásokat– fogalmazott dr. Ádány Róza. A népegészségügyi szakember szeptember 1-től az intézet igazgatójával, dr. Ungvári Zoltánnal együttműködve vesz részt az „Egészséges Öregedés” Program kidolgozásában és megvalósításában. Ez egy több pillérű, az alapkutatástól a klinikai és alkalmazott kutatásokon át a népegészségügyi akciókig átívelő program, melynek célja, hogy az öregedéstudományi kutatások eredményei a népegészségügyi beavatkozások szintjén hasznosuljanak, szolgálva ezzel a fenntartható fejlődési célok megvalósítását a társadalmi-gazdasági szféra különböző szektoraiban – magyarázta a szakember.

Dr. Ádány Róza a napokban vehette át a népegészségügy terén adományozható rangos nemzetközi díjat, a H. R. Leavell Awardot. A Népegészségügyi Világszervezet, a World Federation of Public Health Association (WFPHA) legmagasabb kitüntetését a nemzetközi szinten kimagasló népegészségügyi tevékenység elismeréseként háromévente ítélik oda. A díj 1979-es alapítása óta ezzel a kitüntetéssel másodjára ismerik el európai, először pedig közép-kelet európai népegészségügyi szakértő munkáját. Dr. Ádány Róza az európai népegészségügyi képzés és kutatás-fejlesztés területén elért eredményeiért részesült a díjban. A méltatásban kiemelték a nem fertőző betegségek epidemiológiai hátterének feltárása területén végzett munkáját, kiemelve a roma lakosság egészségi állapotának javítása érdekében végzett kutatásait.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.