A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája és a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) közös technológiatranszfer-képzést tartott a molekuláris medicina területén kutató PhD-hallgatók számára. A két és félnapos, „design thinking” workshoppal színesített eseményt dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja nyitotta meg. Az egyetemi kutatások hasznosításra fókuszáló kurzuson több mint 30 fiatal kutató vett részt.

A szegedi központú Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központot (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal koordinálásával a European Molecular Biology Laboratory (EMBL), a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont hozta létre. Az október elején megrendezett két és félnapos kurzusra a molekuláris medicina iránt érdeklődő PhD-képzésben résztvevő hallgatókat vártak két helyszínen, Budapesten és Szegeden.

A megnyitón dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem ÁOK dékánja köszöntötte a hallgatóságot. „Alapkutatóként is gondoljanak mindig arra, hogy miként lehet felfedezéseiket tovább hasznosítani a gyakorlatban – hangsúlyozta dr. Kellermayer Miklós. A dékán aláhúzta: a HCEMM-ben való részvétel tudományos elkötelezettséget, kiválóságot és nemzetköziséget jelent minden résztvevő partnernek, így a Semmelweis Egyetem számára is. Emlékeztetett: a European Molecular Biology Laboratory a világ egyik legjobb K+F központja, mellyel minden egyetem igyekszik együttműködni, de története során eddig kevesebb mint egy tucat partnerséget hozott létre. Így számunkra óriási jelentősége van, hogy magyar egyetemekkel, köztük a Semmelweis Egyetemmel partnerségre léptek – fogalmazott.

Az ún. nyári egyetem angol nyelvű előadásain a Semmelweis Egyetem és a HCEMM közel 30 PhD-hallgatója vett részt, ahol többek között a technológiatranszferről, az egészségügyi technológiák értékeléséről és a változásmenedzsmentről is tanulhattak. A képzést egy teljes napos „design thinking” workshop zárta, mely során olyan módszertant ismertek meg a résztvevők, melynek eszköztárával sikeresebb terméket, folyamatokat és stratégiákat lehet kialakítani. A kurzuson a Semmelweis Egyetem Doktori Iskoláját dr. Jakus Zoltán, a Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola témavezetője képviselte, aki elmondta, hogy a közeli tervek között szerepel ennek a képzési programnak a választható tantárgyként való bevezetése a Semmelweis Egyetem PhD-hallgatói számára.

Galéria

9kép

A két és fél napos rendezvény szakmai programjának összeállítását a Semmelweis Egyetem Innovációs Központja koordinálta. Az eredményorientált egyetemi innovációs ökoszisztéma támogatása, a vállalkozói szemlélet és tudás fejlesztése kiemelt célunk – erősítette meg Sódar Gabriella, a Semmelweis Egyetem technológiatranszfer csoportjának vezetője. Ennek szem előtt tartásával állítottuk össze a képzés programját – mondta.

A rendezvény a HCEMM konzorciumhoz és „Az orvos-, egészségtudományi- és gyógyszerészképzés tudományos műhelyeinek fejlesztése” című, EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 azonosítószámú projekthez kapcsolódóan valósult meg.

Vas Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.