Nemzetközi kérdésekről tartottak online megbeszélést 2020. július 2-án az UNICA tagországai, amelyen szó esett a többi között arról a szeptemberre tervezett webináriumról is, amit a szövetség két magyar tagegyeteme, a Semmelweis Egyetem és az ELTE tart majd.

A többi között a COVID-19 nemzetközi folyamatokra gyakorolt hatásairól is szó esett az UNICA tagországainak tartott online megbeszélésen, ahol a járvány miatt elmaradt és jövőre tervezett eseményekről is egyeztettek. Szó esett továbbá a szeptemberre tervezett webináriumról is, amit a szövetség két magyar tagegyeteme, a Semmelweis Egyetem és az ELTE tart majd a COVID-19 multidiszciplináris megközelítéseire fókuszálva orvostudományi, társadalmi és jogi nézőpontból. Az ELTE-vel közösen szervezett webináriumon a két egyetem mellett a nemzetközi társegyetemek képviselői is tartanak majd előadást, illetve részt vesznek a virtuális kerekasztal-beszélgetéseken. A lehetséges témák között szerepel még a krízismenedzsment, a digitális oktatás, az Európán kívüli együttműködések, valamint az új, virtuális Erasmus-program is. Az első, már személyes részvételű rendezvényt Brüsszelben rendezik meg a tervek szerint szeptemberben, az összes tagország részvételével, novemberben pedig Berlinben többnapos esemény zajlik majd.

A 2020. július 2-án az UNICA tagegyetemeinek nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársai részére szervezett online megbeszélésen a Semmelweis Egyetem képviseletében dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Módos Diána ügyvivő szakértő vettek részt. A megbeszélésen dr. Pop Marcel felvetette, hogy egy jövőbeli webinárium alkalmával fontos lenne megvizsgálni a COVID-19 hatását a gyakorlatorientált képzésekre, továbbá azt is, hogy az érintett intézményekben hogyan oldották meg a problémát. Ebben a témában a Semmelweis Egyetem moderálásával 2021-ben valósulhatna meg egy online megbeszélés, ahol a résztvevők megoszthatnák az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és jó gyakorlatokat.

Az egyeztetés konklúziójaként az UNICA elnöke, dr. Luciano Saso elmondta, hogy a szervezet készen áll, hogy a határok megnyitását követően újraindítsa azt a katalizáló szerepet betöltő eseménysorozatot, amely különböző területeken, úgymint nemzetköziesedés és mobilitás, kutatás-fejlesztés-innováció, doktori képzés, oktatásfejlesztés, egyetemi menedzsment és fejlesztési stratégiák, társadalmi implikáció és felelősségvállalás –  fogja össze és segíti elő a társegyetemek közötti együttműködést.

A Semmelweis Egyetem dr. Merkely Béla rektor döntése alapján 2020. január 1-jén csatlakozott az UNICA hálózatához. A római székhelyű egyetemi hálózat 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse az európai fővárosi egyetemek együttműködését, közös pályázati tevékenységét különböző prioritások mentén, úgymint nemzetköziesedés és mobilitás, kutatás-fejlesztés-innováció, doktori képzés, oktatásfejlesztés, egyetemi menedzsment és fejlesztési stratégiák, társadalmi implikáció és felelősségvállalás. Jelenleg 37 európai főváros 53 egyeteme tagja a hálózatnak, Magyarországról a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az UNICA minden évben több tematikus konferenciát szervez a tagegyetemeken különféle témákban nyolc munkacsoport közreműködésével, melyek egy-egy területre specializálódtak (oktatási, kutatási, doktori képzés, nemzetközi, PR és kommunikáció, környezetvédelem-fenntarthatóság, egyetemek társadalmi szerepe).

Bódi Bernadett
Fotó és forrás: Módos Diána – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.