Az esemény ismét a Semmelweis Egyetem Veleszületett Anyagcsere-betegségek
Felnőtt Szakrendelése szervezésében jött létre. A Phenylketonuria (PKU) terápiás alternatívái mellett a beteg-együttműködés fejlesztéséről hallgathattak előadásokat az érdeklődők, akik a járványügyi tapasztalataikat is megosztották egymással.
A tavalyi első, nagy sikerű budapesti Közép-kelet-európai Anyagcsere Konferencia (CEE Metabolic Roadshow) folytatásaként idén is találkoztak a régió ritka anyagcsere-betegségeivel foglalkozó szakemberei, hogy megvitassák a szakterületet érintő kérdéseket és fejleményeket. A pandémiára való tekintettel azonban ezúttal webkonferencia formájában rendezték meg az eseményt. A főszervező ismét a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Veleszületet Anyagcsere-betegségek Felnőtt Szakrendelésének vezetője, dr. Reismann Péter egyetemi docens volt. A rendezvényt a Nestle Health Science támogatta. A résztvevők részletesen beszámoltak az egyes országokban tapasztalt járványügyi helyzetről és azok kihatásáról mind a gondozott betegek, mind a szakellátás vonatkozásában. Ami a hazai helyzetet illeti, a tapasztalatok szerint a COVID-19 fertőzés és a járványhelyzet nem okozott fennakadást, a betegek gondozása, gyógyszerellátása és az újszülöttkori tömegszűrés is zavartalanul működött.
 

Pandémia kihatása a ritka anyagcsere-betegségben szenvedőkre

A genetikai hibából adódó, labilis anyagcserével bíró betegek szoros kontrollja elengedhetetlen a járványok idején, hiszen a fertőző megbetegedésen túl az anyagcsere hirtelen, jelentős felborulása életveszélyes állapotba sodorhatja az érintett beteget. Ennek mihamarabbi felismerése és adekvát ellátása a sikeres kezelés kulcsa – emelte ki Dr. Reismann Péter.

 

A konferencián a Phenylketonuria (PKU) jelen és jövőbeni terápiás alternatíváiról és a beteg-együttműködés (compliance) fejlesztéséhez felhasználható eszközökről (pl. életminőség kérdőív, alternatív tápszerek) is meghallgathattak előadásokat a regisztrált orvosok és dietetikus szakemberek.

Forrás és fotó: dr. Reismann Péter, II. Sz. Belgyógyászati Klinika

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.