A Magyar Vöröskereszt két év után tavaly ősszel indította újra a főiskolásokat és egyetemistákat megszólító véradókampányát, amely a tanév végével zárult. Hét hónap alatt összesen 6377 hallgató adott vért, 102 véradócsapat alakult. Mivel egy véradással akár három ember élete menthető meg, így a fiatalok közvetve közel húszezer emberen segítettek. A legeredményesebb véradó csapat a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata lett.

A több mint 219 nap után, a tanév végén lezárult Hallgatói Véradások 2019/2020 kampány a korábbi Országos Felsőoktatási Véradóversenyek hagyományát élesztette újra és a főiskolás és egyetemista fiatalok körében népszerűsítette a véradást, valamint az egészségtudatos gondolkodást – tájékoztat a Magyar Vöröskereszt közleménye. Ahogy a kampány címe is jelezte „Egy like-kal nem mentesz életet, egy véradással hármat is”, így a vért adó hallgatók közvetve több mint 19131 emberen segítettek. Minden felsőoktatásban tanuló hallgató, aki elment vért adni, részt vehetett egy promócióban, melynek során különböző nyereményekkel honorálták az önkéntesek segítségét. A legeredményesebb véradó csapat a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata lett, akik fődíjként EFOTT napijegyeket nyertek.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozza, hogy a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre.

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Fotó (illusztráció): Barta Bálint, Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.