A CNN és a Google után ismét bekerült Semmelweis Ignác és felfedezése a nemzetközi sajtóba a koronavírus aktualitása kapcsán. Ezúttal a Radiolab elnevezésű, díjnyertes amerikai podcast-sorozat szentelte egyik legutóbbi epizódját az anyák megmentőjének és a kézmosás általa demonstrált fontosságának bemutatására.

A mintegy félórás, interneten hallgatható rádióműsorban a műsorvezető Carl Zimmerrel, egy ismert, népszerű amerikai tudományos újságíróval, a New York Times kolumnistájával beszélget Semmelweis Ignác munkásságáról és jelentőségéről. Áttekintik a gyermekágyi lázat, ezt a 19. században titokzatosnak és halálosnak számító betegséget, annak terjedését, és bemutatják Semmelweis Ignác történetét, aki felfedezte a kór elleni védekezés titkát, a kézmosást, és ezáltal – mint fogalmaznak – megadta számunkra a leghatásosabb fegyvert a jelenlegi koronavírus-járvány elleni küzdelemben is. Szót ejtenek arról is, hogy kortársai szkeptikusak voltak Semmelweis Ignáccal szemben, és csak évtizedekkel később ismerték el világszerte a magyar tudós felfedezését.

A Radiolab egy, a New York-i WNYC nevű közszolgálati rádió által készített rádiósorozat, mely több millió hallgatóhoz jut el az USA-ban a különböző helyi adókon, valamint podcast formában az interneten keresztül. A műsor főleg tudományos és filozófiai témákat dolgoz fel közérthető formában, tevékenységét eddig kétszer ismerték el Peabody-díjjal, a „rádiós Pulitzerrel,” ami az egyik legnagyobb szakmai elismerés a közszolgálatiság területén az Egyesült Államokban.

Az április 1-i adás meghallgatható a műsor honlapján, illetve olyan népszerű streaming szolgáltatókon keresztül is, mint az iTunes vagy a Spotify.

Tovább a Radiolab weboldalára →

Deme Tamás
Kiemelt kép forrása: Wikipédia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.