A Kínai Népköztársaság Politikai Konzultációs Konferencia (CPPCC) Nemzeti Bizottságának alelnöke és a Kínai Egészségügyi Alapítvány (CPHCF) elnöke, He Wei által vezetett delegáció látogatott az egyetemre 2019. november 20-án. A találkozón az egészségügy területét érintő együttműködéséi lehetőségekről tárgyaltak.

A megbeszélésen dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője bemutatta a Semmelweis Egyetemet, kitérve az egyetem kínai kapcsolataira, valamint azokra a tudományterületekre, amelyeken lehetséges lenne a jövőbeli együttműködés. Az alapítvány elnöke, He Wei reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi látogatás hozzájárulhat a kínai-magyar egészségügyi kapcsolatok további fejlesztéséhez. Röviden bemutatta a pekingi Országos Hagyományos Kínai Orvostudományi Akadémiát és az ott folyó nyolcéves orvosi képzést, a Semmelweis Egyetem figyelmébe ajánlva az intézménnyel történő  együttműködés lehetőségét. Rávilágított, a képzés során nagy hangsúlyt kap a szakmai gyakorlat, mely az akadémia képzéséhez csatlakozó hat kórházban és 18 kutatóközpontban végezhető.

Galéria

7kép

A találkozón jelen volt még dr. Chen Zhen, a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Közhasznú Egyesület elnöke, továbbá Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, valamint Liu Zhenhua, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének politikai osztályvezetője is. Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes elmondta: a Semmelweis Egyetem  kifejezetten nyitott a meglévő együttműködések fejlesztésére és újak kialakítására.

Ezt követően Wu Peixin, a Kínai Orvostudományi Akadémia alelnöke újból felhívta a figyelmet az együttműködési lehetőségre az akadémiával, hozzátéve, hogy elsősorban három területre terjed ki a fókuszuk: a biokémia, a klinikai munka, valamint a biomechanika, az orvosi robottechnológia és a mesterséges intelligencia felhasználása a klinikai munkában.

Guan Yingxin, a Pekingi Orvosi Eszközök Fejlesztési Ipari Központjának főtitkára röviden bemutatta a központot, mely számos kutatócsoportot egyesít. Örömtelinek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem is tervezi egy hasonló központ létrehozását, amely újabb lehetőséget adna a két ország közötti együttműködésre.

A találkozó végén dr. Nagy Zoltán Zsolt szólt a hagyományos kínai gyógyászat magyarországi helyzetéről. Elmondta, hogy 7 évvel ezelőtt kezdődött meg az együttműködés a Heilongjiang Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetemmel; azóta három évfolyam végzett, akik hivatalosan is tudják gyakorolni Magyarországon a hagyományos kínai gyógyászatot. Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetem ezen a területen jelentős fejlesztéseket szeretne végrehajtani a közeljövőben, valamint megköszönte a Duan Jielong és dr. Chen Zhen által nyújtott jelentős segítséget ezen a területen.

A delegációt a Semmelweis Egyetem részéről dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Nagy Zoltán Zsolt, az Egészségtudományi Kar dékánja, dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Módos Diána ügyvivő szakértő fogadták.

Forrás: Módos Diána, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.