Oxford-Gecse-K-230x300Egyedülálló magyar kutatásról számolt be Dr. Gecse Krisztina, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika tanársegédje, aki egyedüli nem nyugat-európai vagy amerikai részvevőként kapott meghívást az Oxford MasterClass 2015-ös IBD (inflammatory bowel disease, gyulladásos bélbetegségek) továbbképzésére. Biosimilars: first or last? című előadásában egy olyan vizsgálat eredményeit mutatta be, amely a magyarországi biológiai centrumok kooperációjaként jött létre és a biohasonló infliximab hatékonyságát vizsgálta gyulladásos bélbetegségekben.  Az adatokból az derült ki, hogy ezek a gyógyszerek hatékonyan és biztonsággal alkalmazhatók gyulladásos bélbetegségekben.

Dr. Gecse Krisztinát a továbbképzésre az IBD Masterclass szervezője, Simon Travis professzor hívta meg. Magyarországon Európában az elsők között kezdtek használni biohasonló infliximabot a gyulladásos bélbetegek terápiájában – mondta el Dr. Gecse Krisztina. A biohasonlók olyan biológiai gyógyszerek, amelyek az originális referencia készítmény szabadalmi védettségének lejártát követően kerülnek forgalomba. Az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán prospektív adatgyűjtésbe kezdtek egy multicentrikus vizsgálat keretében, együttműködve országszerte további 12 biológiai terápiás centrummal.

A szakember hangsúlyozta, hogy a biohasonló infliximab IBD-ben történő klinikai alkamazásáról a hatékonyság és a biztonságosság tekintetében ezidáig csak korlátozott, retrospektív adatok álltak rendelkezésre. Az országos adatgyűjtésen alapuló, az előadásában ismertetett adatok azt mutatják, hogy a biohasonló infliximab hatékonyan és biztonságossággal alkalmazható gyulladásos bélbetegségekben.

Pogrányi Péter