Betűméret: A A A

Fontos információ

Tisztelt egészségügyi mérnökhallgatók!

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy – mivel a biokémia tárgy szabadon vehető fel a négy féléven belül – akik ezt a molekuláris biológia utánra időzítik, a kémiai szerkezetek és alapfogalmak területén nem érik el azt a jártasságot, amely a molekuláris biológia tárgy megfelelő szintű elsajátításához szükséges. Ezért az első előadás elején ebből a szerves- és biokémiai anyagból egy rövid ellenőrző feleletválogató tesztet iratunk. Aki ezen 60 % alatti teljesítményt nyújt, annak a molekuláris biológia előadásokkal párhuzamosan a 2-3. héten egy rövid (2×1 órás) felzárkóztató kurzuson kell részt vennie, amelyen azokat az alapvető kémiai és biokémiai fogalmakat ismételjük át, amelyek ismerete szükséges a molekuláris biológiai kurzus előadásainak megértéséhez.
A felmérő tesztre természetesen előzetesen is fel lehet készülni, hogy a felzárkóztatás elkerülhető legyen. Ehhez a következő írott forrásokat javasoljuk:
Ádám V. Orvosi Biokémia fehérje- és enzim-fejezete (3-42. oldal)
vagy Biokémia, molekuláris és sejtbiológia e-jegyzet (szerk. Bánhegyi G., Sipeki Sz.) fehérje és enzimológia fejezete (2-28. oldal)
Biokémia c. jegyzet (szerk. Mandl J.) aminosav- és nukleotid fejezete
Bioorganikus kémia jegyzet (szerk. Mandl J.) IV. és VII. fejezete, izomériák, kötéstípusok, reakciók.