Betűméret: A A A

Kilátások

Ahogy a transzplantációt követően az évek mennek, az akut rejekció kockázata valamelyest mérséklődik, s ezzel összhangban az immunszuppresszív gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. A transzplantált immunrendszere így hatékonyabban tud védekezni a kórokozók ellen, ám egyfajta sérülékenység egész életre megmarad.

A transzplantáltak életszínvonala átlagosnak mondható, amennyiben az immunszuppresszív gyógyszerek mellékhatásait a minimumon lehet tartani. A mellékhatások minimalizálására azonban elengedhetetlen a kifogástalan együttműködés az orvosokkal és a kezelőszemélyzettel. A transzplantált és új tüdejének egészsége lényegében azon múlik, hogy képes-e részt venni ebben az élethosszig tartó együttműködésben, amely életének jó minőségű fenntartását és védelmét célozza.

Igyekezzen a transzplantált beteg életét tartalmassá tenni és élvezni! Ha ereje megengedi, folytathatja hobby foglalkozásait! Természetesen beszélje ezt meg kezelőorvosával.

Fél-egy évvel a műtét után a transzplantáltak visszatérhetnek a munkaerőpiacra vagy további képzettségeket szerezhetnek, akár aktív sporttevékenységekben is részt vehetnek. A rendszeres elfoglaltság és produktív életvitel pozitívan hat vissza állapotukra.
A transzplantált beteg próbálja meg életét feladatokkal és célokkal megtölteni és élvezze az „új élet” adta lehetőségeket!

Mit tehet egy transzplantált, hogy egészséges maradjon?

  • Szedje a gyógyszereit pontosan az előírtak szerint, ez az egyik legfontosabb szabály!
  • A transzplantált jelenjen meg a szükséges kontrollvizsgálatokon és konzultánsi alkalmakon!
  • Értesítse a kezelőorvosát minden olyan helyzetről, amely megakadályozza vagy lehetetlenné teszi az orvos találkozókon való megjelenést vagy megfelelő gyógyszerszedést!
  • Egyeztessen orvosával minden kérdéses estben, és egészségügyi panaszok esetén!
  • A transzplantálton múlik, hogy betartja-e a diétát és végez-e rendszeres testmozgást. Ez az ő felelőssége, s következményeit is neki kell viselni. Tanácsos azonban a testsúlykontrollra odafigyelni, az elhízást megelőzni!