Betűméret: A A A

Higiénia a transzplantációt követően

ÁLTALÁNOS HIGIÉNIA

A transzplantációt követően fokozott higiénés szabályokat kell betartani mind a transzplantáltnak, mind a családnak, mely a fertőzések megelőzésének elengedhetetlen része!

A transzplantált számára létfontosságú kérdés a személyi higiénia betartása. A rendszeres és alapos kézmosás napi rutinná kell, hogy váljon minden tevékenység előtt és után!

Rendkívül fontos, hogy a transzplantált rendelkezzen saját pohárral, evőeszközzel, fogkefével, törülközővel, körömkefével és szappannal! Ezeket külön kell tárolni a család eszközeitől!

A transzplantált személynek a következőket kell mindenképpen betartania:

  • Tisztálkodjon rendszeresen és alaposan, a zuhanyzást részesítse inkább előnyben, mint a kádban való fürdést!
  • Használjon folyékony szappant (a hagyományos szappant lehetőleg kerülje el)!
  • Minden tevékenység előtt és után mosson kezet, körömkefével tartsa tisztán körmeit!
  • Csak papírzsebkendőt használjon!
  • Menstruáció ideje alatt gyakran cserélje a tisztasági betétet/tampont, mert a vér kiváló táptalaja a baktériumoknak. Ne alkalmazzon semmiféle intim női higiéniai készítményt, ugyanis ezek hatására elpusztulhat a hüvely normál flórája, amely következtében nagyobb a fertőzés kialakulásának veszélye!

SZÁJHIGIÉNIA

A fogkefe legyen puha, hogy ne sértse meg az ínyt! Fontos a minden egyes étkezés utáni fogmosás, melyet az első 3 hónapban fertőtlenítő hatású szájöblítő használatával kell kiegészíteni. A műfogsort minden étkezés után alaposan meg kell tisztítani!

Elengedhetetlen a félévenkénti rendszeres fogászati ellenőrzés a fertőzések és a fogszuvasodás megelőzésének érdekében! Műtét után 6 hónapon belül azonban csak abban az esetben menjen a transzplantált fogorvoshoz, ha súlyos fogászati problémája van. Fontos, hogy a fogászati beavatkozások antibiotikum védelem (profilaxis) mellett történjenek! A transzplantációs munkacsoport által javasolt antibiotikumot kell szedni az orvos által meghatározott ideig (ez általában a beavatkozás előtt 24 órával kezdődik és a beavatkozás után 48 óráig tart).

BŐR- ÉS HAJÁPOLÁS

A szteroidok (Medrol) pattanás (acne) képződését válthatják ki az arcon, mellkason, vállon és a háton. Acne jelentkezésénél a bőrfelületet napi háromszor kell enyhe antibakteriális hatású szappannal megmosni, majd leöblíteni. Érdemes kerülni a terület dörzsölését, és a gyógyszerrel kevert hipoallergén készítményeket az acne elfedésére, mert a smink viselése megakadályozhatja az acne gyógyulását. Amennyiben a pattanás nem gyógyul, a kezelőorvoshoz vagy a transzplantációs munkacsoporthoz kell fordulni.

Ha a transzplantált bőre száraz, ne mossa szappannal egy ideig, hogy bőre visszanyerhesse természetes nedvességtartalmát!

A szteroidok befolyásolhatják a beteg hajának minőségét is. A tartós hajfestékek, színezők, hullámosító folyadékok és szőkítő oldatok törékennyé teszik a hajat. Érdemes ennek kivédésére jó minőségű hajápoló sampont és balzsamot használni!

Az immunszuppresszív kezelés hatására az arcon és néha egyéb területeken fokozott szőrnövekedés alakulhat ki. Tilos a gyógyszerek szedését abbahagyni, vagy a dózison ezért változtatni! Ilyen esetekben szőreltávolító krém használata vagy a szőrszálak kiszőkítése – 50%-os peroxid oldattal – javasolt. Gyantázás, epilálás, elektrolízis is hatásos és engedélyezett módszerek a szőr eltávolítására. Ha a szőrnövekedés igen erőteljes, a kezelőorvoshoz kell fordulni!

Tetoválás, piercing behelyezés a transzplantációt követően tilos!

Forrás: Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs- és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.