Betűméret: A A A

Felkészülés a műtétre

Bár a várakozási idő sokszor hosszúnak tűnik és a betegeknek rengeteg ideje van a műtéten és az azt követő időszakon gondolkodni, mégis a legtöbbjük úgy érzi, mikor eljön a műtét napja, hogy nem volt elég ideje felkészülni. Annak érdekében, hogy a páciens teljes mértékben biztos lehessen a döntésében, és tudatában legyen annak, hogy mi vár rá, szükséges megismernie és elfogadnia a műtéthez kapcsolódó információkat és folyamatokat.  

A tüdőtranszplantációba való beleegyezés az élet nagy döntései közé tartozik, melyet nem lehet meghozni anélkül, hogy a transzplantáció előtt álló személy és családja ne mérlegelné alaposan, hiszen ennek a döntésnek a következményeivel nekik kell együtt élniük.

A tüdőtranszplantáció ugyanis egy komoly és határozott elköteleződés a jelölt és családja részéről, hogy mind műtét előtt, mind utána együttműködnek az orvosokkal, és betartják – a sokszor szigorú – utasításokat a kezelésre és az életmódra vonatkozóan.

Testmozgás: A várólistán töltött idő alatt nagyon fontos, hogy jó kondícióban tartsa a beteg magát, izomzata erősödjön, és izommennyisége megmaradjon, sőt a rendszeres testgyakorlatokkal inkább növekedjen!Elsősorban a mell- és lábizomzatot célszerű naponta erősíteni a gyógytornász által korábban megtanított gyakorlatokkal.

A gyakorlatok végzésénél oxigénpótlás lehet szükséges, melynek mértékét kezelőorvosa és gyógytornásza együttesen határozzák meg.

Étkezés: Fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyen be izomzatának szinten tartásához, adott esetben növeléséhez! Ehhez végső esetben PEG (gyomorszonda) beültetés is szükségessé válhat.

Fogászat: Fontos, hogy a várakozási idő során a beteg menjen el fogorvosához, hozassa rendbe fogait, mivel a beteg fogak a transzplantáció után veszélyes fertőző gócként viselkedhetnek!
A műtét után az első félévben ugyanis a fertőzésveszély miatt nem javasolt fogászati beavatkozást végeztetni.

Védőoltás: Még a tüdőátültetés előtt javasolt a betegnek és családtagjainak influenza elleni védőoltása. Műtét előtt a fertőző májgyulladás (Hepatitis-B) elleni oltási sor, a bárányhimlő és a kanyaró elleni oltás beadását is szükségesnek tartjuk, amennyiben ezekkel szemben a páciens még nem védett.

Forrás: Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs- és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.