Betűméret: A A A

Életmód

EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

A transzplantáltnak otthonában napi rendszerességgel a következő vizsgálatokat szükséges elvégezni: lázmérés, vérnyomásmérés és pulzusmérés, testsúlymérés.

Nagyon fontos a beteg jó kommunikációja a kezelőorvossal, a transzplantációs munkacsoporttal, a családorvossal és a fogorvossal! Elengedhetetlenül fontos meggyőződni a transzplantáltnak arról, hogy az őt ellátó valamennyi egészségügyi szakember tudja, hogy tüdőátültetése volt. 

Fontos, hogy az esetleges komplikációk még időben kerüljenek felismerésre, amikor még könnyen kezelhetők, a transzplantált ne várjon a következő megbeszélt időpontra, még akkor sem, ha az már csak néhány nap múlva következne, hanem az itt felsorolt esetekben azonnal jelentkezzen:

 • 37,5 ºC feletti testhőmérséklet (hörgőtükrözés után estére belázasodhat, ez még nem kóros, ha lázcsillapító hatására elmúlik, illetve másnap már nem jelentkezik)
 • Meghűléses vagy influenzaszerű tüneteket észlel: végtag- és ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás, stb.
 • Köpettel járó köhögés vagy ingerköhögés
 • Fokozódó légszomj
 • Hasmenés (több, mint egy napig tartó)
 • Húgyúti fertőzés gyanújakor: égő fájdalom vizelésnél, gyakori vizelési inger, zavaros vizelet
 • Ha nyelve vagy a torka lepedékessé válik, esetleg a nyelés is fájdalmas
 • Bőrelváltozások
 • Vörös folttal körülvett vagy nedvedző seb, sérülést követően vagy ismeretlen eredettel
 • Bőrkiütés

A kórházi bennfekvés alatt a személyzet megtanítja a transzplantáltat a vérnyomás és a pulzus mérésére. Amennyiben a mért adatok a normál tartományon kívül esnek, értesíteni kell a kezelőorvost!

Fontos a napi folyadékegyenleg egyensúlyban tartása, így a bevitt és ürített folyadék mennyiségét figyelni kell!

Ha a transzplantált családjában valaki megbetegszik, a transzplantáltnak kerülnie kell a családtagot mindaddig, amíg meg nem gyógyult! Ilyen esetekben a higiéniára fokozottan kell ügyelni!

VÉDŐOLTÁSOK

A transzplantált személy az első évben egyáltalán nem, élő vagy legyengített kórokozót tartalmazó védőoltást pedig élete végéig nem kaphat! Az elölt vagy inaktivált kórokozókkal történő védőoltások engedélyezettek, de a védőoltás beadása előtt ki kell kérni a kezelőorvos véleményét!

Fontos védőoltások, amelyeket 1 év után már megkaphat, illetve beadását legjobb már transzplantáció előtt elintézni: Influenza, Pneumococcus, Tetanus, Hepatitis, FSME (kullancs által okozott agyhártyagyulladás)

MŰTÉT

Minden műtéti beavatkozás előtt, még foghúzás és foggyökérkezelés előtt is mindenképp értesítse a beteg a transzplantációs ambulancia orvosát, mert antibiotikumra és gombaellenes megelőző kezelésre lesz szüksége!

Komplikációmentes esetben összesen egy hétig kell gyógyszert szednie (3 napig a beavatkozás előtt és 4 napig utána).

 GÉPJÁRMŰVEZETÉS

A transzplantált személy műtét után 3-4 hónappal nyugodtan vezethet, viszont biztonsági övet mindig használnia kell, akkor is, ha kényelmetlennek találja.

SZEXUÁLIS AKTIVITÁS

Sikeres transzplantáció után néhány hónapon belül javul a szexuális aktivitás. Amint a transzplantált jól érzi magát, élhet nemi életet. A férfiak többsége visszanyeri nemzőképességét, bár kis számban, de előfordulhat impotencia is. Egyes gyógyszerek zavarhatják a szexuális működést, ezért ha a transzplantált problémát észlel, keresse fel orvosát, vagy a transzplantációs munkacsoportot! A partner megcsókolása is engedélyezett, amennyiben nincs fertőző betegsége (pl. nátha, influenza, herpesz). A legtöbb nő esetében a havi ciklus a műtét után néhány hónappal visszatér.  Terhesség vállalása transzplantáción átesett nőknél saját és a magzat egészségének veszélyeztetése miatt nem javasolt. Szexuálisan aktív nőknél megfelelő fogamzásgátlás alkalmazása szükséges! Miután némely immunszuppresszív gyógyszer befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletták hatását, azok szedése csak a transzplantációs munkacsoport orvosainak ellenőrzése mellett ajánlott. Intrauterin eszközök alkalmazása (pl. spirál) nem javasolt, mivel növelik a fertőzésveszélyt, így a fertőzések megelőzése szempontjából a gumi óvszer használata a legjobb választás, amely spermicid krémmel/habbal együtt alkalmazva jó fogamzásgátló is. Családot tervező transzplantáltak feltétlenül beszéljék meg ez irányú terveiket a kezelőorvosukkal!

HÁZIÁLLATOK

Némely háziállat tartása a fertőzésveszély miatt nem ajánlott (madár, hüllők, rágcsálók stb.). Kutya, macska tartható, de a lakáson kívül. A beteg a közvetlen kontaktust az első évben mindenképp kerülje és azok ápolását, tisztítását ezt követően is bízza másra!
Kerülni kell, hogy az állat a transzplantált kezét, arcát megnyalja, ha ez véletlenül mégis megtörténne, az érintett területet szappannal és vízzel kell lemosni!

KIKAPCSOLÓDÁS

Műtét után a transzplantált fokozatosan egyre többet tartózkodhat a szabadban, de a tömeget kerülnie kell! Az orr-száj maszkot és a cérnakesztyűt addig kell használni, ameddig a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.

Távolabbi utazásokról mindig ki kell kérni az orvos tanácsát és orvosi igazolást szerezni a transzplantációról! Külföldi utak esetén érdemes utánajárni, hogy az adott területen szükség esetén mely intézményekhez lehet segítségért fordulni és még utazás előtt felvenni velük a kapcsolatot. Mindig vigye magával az utolsó orvosi leletét, ami tartalmazza a diagnózist és az aktuális gyógyszeres kezelést! A biztosítás megkötésénél beszéljen a transzplantációról!

Mindig egyeztesse orvosával, hogy milyen gyógyszereket vigyen magával a rendszeresen szedettek mellé (hasfogó, antibiotikum, lázcsillapító)! Ha időeltolódással járó, hosszabb útra indul, szintén egyeztesse a kezelőorvosával, mert nagyon fontos az immunszuppresszív szerek bevételének az adott időzónához való hozzáigazítása!

Érdemes kerülni azokat a területeket, ahol a víz és az élelmiszer fertőzött lehet, és alacsony a higiénia szintje! Amennyiben a transzplantált repülőgéppel utazik, az elegendő gyógyszermennyiséget kézipoggyászként érdemes magával vinnie.

NAPOZÁS

A túlzott napozás mindenki számára káros! A napsugarakban lévő ultraibolya sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, a leégésért és a bőrdaganatok kialakulásáért. A transzplantált személyekben nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának a veszélye, mivel az immunrendszerünk nem képes a bőrön átjutó ultraibolya sugarak által okozott károsodások kivédésére, ezért számukra nagyon fontosa a bőr megfelelő védelme! A transzplantáltnak minden alkalommal védenie kell bőrét a napsugárzástól, melyet a következők betartásával valósíthat meg:

 • Ne menjen a napra délelőtt 11 és délután 3 óra között!
 • Ha lehetséges, üljön árnyékban!
 • Viseljen kalapot, hosszú ujjú pólót és vékony nadrágot, vagy használjon naptejet!
 • Magas faktorú, jó minőségű napozókrémet használjon, kenje be a fedetlen területeket, fokozottan ügyelve arcára, nyakára és kezére!
 • A krémek lemosódhatnak, ezért kenje be újra a területeket úszás után vagy ha nagyon megizzadt!

 TESTMOZGÁS

A transzplantáció utáni rehabilitáció a gyógytornászok munkájával kezdődik, akik alig pár nappal az ébredés után segítenek az ágyból kikelni, székbe kiülni és a műtét utáni első pár lépést megtenni. A kórházban eltöltött idő alatt mindvégig az a cél, hogy növeljék a transzplantált aktivitási szintjét, hogy otthonába bocsátásakor az önellátáshoz legyen elég ereje és energiája.

A személyre szabott, rendszeres és fokozatos testmozgás a transzplantáltak számára rendkívül fontos! A kórházi tartózkodás alatt a beteg az otthon végezhető gyakorlatok elsajátításában gyógytornásztól kap segítséget. A személyre szabott edzésprogram kidolgozása azért is fontos, hogy a legyengült izomzat megerősödjön. Az edzésprogramnak fokozatosnak és folyamatosnak kell lennie! A terhelés mértékét lassan kell emelni, ezáltal a mozgás pozitív hatásai teljes mértékben érvényesülnek majd anélkül, hogy a testi épséget veszélyeztetné. A lépcsőzés jó hatású, de műtét után 3-4 hónapig kerülni kell a hasizmokat igénybe vevő testmozgást a hasfali sérv kialakulásának megelőzése érdekében! Az állóképesség javítására és az általános izomtónus javítására igen jó a kerékpározás és a gyaloglás. Ha mindezt a transzplantált már jól bírja, akkor műtét után 4 hónappal teniszezhet, futhat is. Amennyiben az alábbi problémák közül bármelyike előfordul, a testedzést azonnal abba kell hagyni mindaddig, amíg nem beszélt a kezelőorvossal:

 • túlzott fáradtság, ami nem magyarázható kialvatlansággal
 • szokatlan légzési nehézség
 • szédülés, zavartság testmozgás után

A transzplantált beteg csak természetes vizekben fürödhet (folyó, tó, tenger). Nem látogathat nyilvános uszodát, szaunát és termálfürdőt a fertőzésveszély miatt (saját, rendszeresen tisztántartott medence, szauna megengedett)!

TÁPLÁLKOZÁS

Azt tapasztaljuk, hogy sok páciens a transzplantációt követően rövid időn belül több kilóval gyarapszik. Ennek több oka is lehet: gyógyszer mellékhatás, izomfelépülés, illetve az élvezet, hogy ismét légszomj nélkül, könnyen ehet. Éppen ezért már korán ügyelnie kell az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra! Mindenképp próbáljon vegyes étrendre rátérni!

Ha a rendszeres sport mellett sem sikerül az ideális testsúlyát elérni vagy táplálkozási tanácsra van szüksége, vegye fel kezelőorvosával a kapcsolatot!

A transzplantáltaknak kórházi tartózkodásuk alatt dietetikus segít abban, hogy a szükséges információkat elsajátítsák, valamint tőle kaphatnak segítséget étrendjük összeállításában.

A transzplantáltnak otthonába bocsátását követően fokozottan ügyelnie kell az étrendjére!

A táplálékkal elfogyasztott baktériumok, gombák, szennyeződések különböző fertőzések kialakulásának forrásai lehetnek, melynek lehető legteljesebb kiküszöbölése a cél.

Ennek érdekében a következő fontos szabályokat kell betartani:

 • Vásárláskor ellenőrizni kell a csomagoláson jelzett szavatossági időt! A húsok, zöldségek és gyümölcsök mindig frissek legyenek! Zöldséget és gyümölcsöt felhasználás előtt folyó vízzel kell megmosni!
 • Az ételeket mindig frissen kell elkészíteni; a kiolvasztott, állott, fagyasztott ételt kerülni kell! Gyorséttermekből, kifőzdékből való étel fogyasztását lehetőség szerint kerülni érdemes.
 • Műtét után eleinte a zöldségek, gyümölcsök csak hőkezelt formában fogyaszthatók (pl. befőtt, kompót), kivétel ez alól a banán, a narancs és a mandarin. Az aprómagvas gyümölcsök, az olajos magvak (dió, mogyoró, mák, mandula) és aszalt gyümölcsök fogyasztása erősen szennyezett jellege miatt nem ajánlott.
 • A transzplantált csapvizet nem ihat, csak felforralás után, ezért szénsavmentes ásványvíz javasolt. Tea, kakaó, malátakávé, karamella fogyasztható. Szűrt, jó minőségű gyümölcsleveket is ihat, kivéve a grapefruitlevet, ugyanis a grapefruit megnöveli a gyógyszerek (tacrolimus, cyclosporin, sirolimus) vérszintjét és mellékhatások kialakulásához vezethet. Feketekávé orvosi engedéllyel, mérsékelt mennyiségben fogyasztható.
 • Tejtermékek közül a transzplantált csak pasztőrözött dobozos tejet vagy felforralt tejet és ebből készült italokat fogyaszthat (pl. kakaó). Sajtok közül az előre csomagolt sajtok (lapka, kocka) engedélyezettek, ám a penészes és lágy sajtok nem. Nyers túró a kezdeti időszakban kerülendő! Ne fogyasszon probiotikus termékeket (proaktív joghurt, kefir, kombucha)!
 • A húst elkészítés előtt, folyóvíz alatt kell megmosni! A húsok frissen sütve, főzve, csak hőkezelve fogyaszthatók – tatárbifsztek és hirtelen sült húsok kerülendők! Az első időszakban a felvágottak fogyasztása melegszendvicsbe sütve ajánlott, később vákuumcsomagolású felvágottak (gépsonka, párizsi) frissen fogyaszthatók. Füstölt áru, pácolt, nemes penésszel borított szalámi, kolbász nem ehető! Gyorsan romló, belsőséget tartalmazó készítmények szintén kerülendők.
 • Tojást kizárólag keményre főzve vagy sütött állapotban, ételekbe főzve szabad fogyasztani! Kerülendő a félig nyers tojással készült vagy félig nyers tojás: majonéz, madártej, lágy tojás, bundás kenyér, rántotta, tükörtojás.
 • Desszertek közül csak az otthon sütött sütemények fogyaszthatók, amelyekben főzött krém vagy lekvár van. Nyers alapanyagot tartalmazó (vajkrém, tejszínhab, tojás, friss gyümölcs) sütemény fogyasztása kerülendő! Házilag készült palacsinta, kevert piskóta, gombóc és pizza készíthető.
 • Kenyér estében célszerű a frissen sütött, vagy gyári csomagolású kenyereket előnyben részesíteni.
 • Az ételek elkészítésekor mérsékelt fűszerezés ajánlott, melyet a főzés alatt kell az ételbe juttatni. A szteroidok, valamint kisebb mértékben a cyclosporin és a tacrolimus hatására a szervezet visszatartja a sót, ezért a sós, erős és egzotikus fűszerezés nem ajánlott, mert folyadék-visszatartáshoz és vérnyomás-emelkedéshez vezethet.

A bevitt só csökkentése a következő módszerekkel valósítható meg:

 • főzéskor csak kis mennyiségű só használata
 • az ételek „utósózásának” elhagyása
 • az olyan sós ételek kerülése, mint a chips és a konzervek.

ÉRZELMI ÉLET

A transzplantáció a fizikai megterhelés mellett jelentős érzelmi terhet is ró a betegre és családjára egyaránt. A legtöbb transzplantált személy jól megküzd a transzplantációval együtt járó pszichés stresszel, azonban adódhatnak olyan érzelmi nehézségek a műtétre való felkészülésben, a kórházi tartózkodás idején és a hazabocsátást követően is, melyekkel való megküzdés szakszerű segítséget kíván. A transzplantációs team pszichológusai a folyamat bármely szakaszában segítségére vannak, érzelmi nehézség esetén támogatásért forduljon hozzájuk bizalommal! Egyéni és családi pszichológiai ellátás egyaránt elérhető a transzplantációra váró vagy azon átesett személyek és családjuk számára.

Azt a közkeletű szemléletet, miszerint a donor bizonyos tulajdonságai tovább élnek abban, aki a szervet megkapta, hogy megváltozik a recipiens személyisége stb. kritikával kell kezelni, ugyanis a klinikai tapasztalat ezt nem támasztja alá! Ami képes azt megváltoztatni, az maga a betegség, a sokszor életveszélyes állapot, amelyben a beteg műtétre kerül, a műtéti stressz, a gyógyszerek és azok mellékhatásai, illetve a transzplantációval járó új életmód kritériumaihoz való alkalmazkodás. Mindezek együttesen eredményezhetnek bizonyos változásokat a személyiségben és az egyén értékrendjében.