Betűméret: A A A

A tüdőtranszplantációt követő kórházi kezelés, kontroll

A transzplantáción átesett személy az ITO-ra kerül a műtét utáni kezelésének folytatására. Az itt beállított intenzív terápia része a légzés és a keringés támogatása, illetve az életfontosságú szervek működésének fenntartása, és célja a transzplantáció után lévő szervezet mielőbbi stabilizálása.

A beteg általános állapotának javulásával a lélegeztetést fokozatosan megszüntetjük és a szájon át bevezetett tubust eltávolítjuk. Kivesszük a feleslegessé váló, érbe vezetett kanülöket és mellkasi draineket.

A beteget hozzátartozói az ITO-s tartózkodás során is látogathatják, de a belépéshez óvintézkedések (köpeny, szájmaszk, hajvédő, fertőtlenítő oldattal történő kézmosás) szükségesek.

Átlagos esetben 1-2 hét elteltével, ha a beteg állapota stabil, az ITO-ról sebészeti osztályra helyezzük a pácienst. Ha nem lépnek fel bonyodalmak, akkor a műtét után a páciensnek  további 1-2 hetet kell itt töltenie. Itt folytatjuk az intenzív osztályon elkezdett gyógyszeres kezelést, inhalálást.

A transzplantált beteget a mellkassebészetről további rehabilitáció és gondozás céljából a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájára helyezzük át, illetve a gyerekeket a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájára, mivel itt biztosítottak a gondozás feltételei.

A rehabilitáció során orvosi ellenőrzés mellett rendszeres, gyógytornász felügyeletével végzett edzést, izomépítést, a gyógyszerbeállítást, az otthoni, mindennapi életre való felkészülést végeznek. Ekkor történik a javasolt gyógyszerek beszerzése, szükség esetén engedélyeztetése és a segédeszközökkel való ellátás.

A műtét utáni kórházi rehabilitációval eltöltött idő általában 3-4 hét, ez mindig az állapottól függ. A hazamenetel feltétele a bronchoszkópia (hörgőtükrözés) elvégzése, a stabil állapot és a megfelelően biztosított otthoni háttér.

IMMUNSZUPPRESSZIÓ (SZERVKILÖKŐDÉST GÁTLÓ KEZELÉS)

Az intenzív terápia mellett a transzplantáció szempontjából speciális – szervkilökődést gátló – kezelés, az úgynevezett immunszuppresszív gyógyszerek beállítása a műtét után azonnal megkezdődik. Az immunszuppresszív gyógyszereket a transzplantáltaknak életük végéig szedniük kell. Az immunrendszer ugyanis a beültetett tüdőt, mint idegen testet érzékeli és immunválaszt produkál, majd megtámadja és károsítja a donor szervet. Az immunszuppresszív gyógyszerek speciálisan, ill. célzottan csökkentik az immunrendszer aktivitását, hogy megakadályozzák a tüdő „kilökődését” okozó immunválaszt. Mivel az immunszuppresszív gyógyszerek elengedhetetlenül fontosak egy transzplantált számára a hosszú távú túléléshez, a használatukhoz kapcsolódó kockázat úgy csökkenthető a legjobban, hogy a kezelőorvos által előírt dózisban és időben kerülnek bevételre a tabletták.

A legfontosabb gyógyszerszedési szabályok: A transzplantált…

 • lehetőleg minden nap ugyanabban az időben vegye be gyógyszereit!
 • saját döntése alapján soha ne csökkentse vagy hagyja abba gyógyszereinek szedését, még akkor sem, ha jobban érzi magát!
 • ha véletlenül nagyobb adagot vett be a gyógyszeréből, azonnal konzultáljon az orvosával!
 • ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, azonnal pótolja, amint eszébe jutott – kivéve, ha a következő adagot már öt órán belül be kellene vennie!
 • ne adjon másnak a gyógyszeréből!
 • a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne vegyen be a gyógyszerből, fel nem használt gyógyszerét ne dobja ki, hanem juttassa vissza a gyógyszertárba!
 • orvosa tudta és beleegyezése nélkül ne szedjen semmiféle vény nélkül kapható gyógyszert!
 • ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztal, értesítse orvosát!
 • gyógyszereit száraz, hűvös helyen, fénytől védve, gyermekek elől elzárva tárolja!
 • ellenőrizze, hogy elegendő gyógyszere legyen hétvégére és az ünnepnapokra, ha megváltozott a dózis, nézze meg, hogy van-e elegendő gyógyszere az emelt dózisok biztosítására!

A legtöbb tüdőtranszplantációs központban hármas immunszuppresszív terápiát alkalmaznak:

 • Prograf, Advagraf vagy SandimmunNeoral, esetenként Certican vagy Imuran
 • CellCept vagy Myfortic
 • Prednisolon, Metypred vagy Medrol

A kilökődési reakció (rejekció) a szervezetnek a számára idegen szervet megtámadó gyulladásos folyamata. Amennyiben időben sikerül felismerni, általában jól kezelhető. A szervezet immunreaktivitásának mesterséges csökkentése és a hosszú távon alkalmazott immunszuppresszív gyógyszerek azonban számos szövődmény forrásai lehetnek. Ezek közül a legjelentősebbek a fertőzések, a rosszindulatú daganatok kialakulása és a különböző gyógyszerek mellékhatásai.

A gyógyszerek megfelelő vérszintjének, valamint egyéb laborparaméterek ellenőrzése céljából a kontrollok során vért veszünk.

INFEKCIÓ (FERTŐZÉS)

Az immunszuppresszív gyógyszerek segítségével a kilökődés megakadályozható, ugyanakkor rontják a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, emiatt a páciens antimikróbás (baktérium, vírus, gomba és protozoon-ellenes) kezelésben részesül. Ennek ellenére előfordulhatnak fertőzések, főleg a műtét utáni első néhány hónapban. A gyorsan kialakuló életveszély miatt a transzplantált személynek azonnal jelentenie kell kezelőorvosának minden olyan tünetet vagy panaszt, amely fertőzés jele lehet. Ezek a következők: láz, hőemelkedés, torokfájdalom, sűrű orrfolyás, nehézlégzés, vizeléssel összefüggő fájdalom vagy panasz, hányás, hasmenés, elesett állapot stb. A fertőzések kezelése antibiotikumokkal történik, emiatt rendkívül fontos a mielőbbi kórházi felvétel, hogy a kezelőorvos a megfelelő gyógyszert tudja kiválasztani.

Néhány egyszerű szabály betartásával a transzplantált személy és családja képes csökkenteni a fertőzések megjelenésének valószínűségét anélkül, hogy szükségtelenül korlátoznák életmódjukat. Ezek a szabályok a következők:

A transzplantált…

 • pihenjen eleget!
 • táplálkozzon egészségesen, étrendje legyen kiegyensúlyozott!
 • mozogjon rendszeresen, tartsa súlyát elfogadható határon belül!
 • kerülje a zsúfolt helyeket az influenzás időszakban!
 • rutinszerűen mosson kezet a tevékenységek előtt és után!
 • viseljen kesztyűt, ha kertészkedik, vagy más, földdel kapcsolatos munkát végez!
 • ne dohányozzon!
 • kerülje a falbontással járó területeket, építkezéseket!

 KONTROLL VIZSGÁLATOK

A műtét után, a kórházi kezelést követően élethossziglan rendszeres kontroll vizsgálatokra kell majd visszajárnia, hogy az esetleges fertőzéseket, kilökődési reakciókat, a későbbiekben pedig a gyógyszer mellékhatásokat minél hamarabb észlelhessük és kezelhessük. A cél, hogy a beültetett szerv funkcióját minél jobban és minél tovább meg tudjuk őrizni. Fontos, hogy az előre megbeszélt ambuláns kontrollok időpontját pontosan tartsa be a beteg! Ha valami közbejön, akkor már aznap értesítse a kezelőorvost, hogy új időpontot tudjanak megbeszélni! Amennyiben bármilyen okból, bárhol kórházba kerül, azt is azonnal tudassa az orvosával, mert esetleg terápiamódosításra lehet szükség az adott betegség vagy új gyógyszeres kezelés miatt.

A kontrollvizsgálatok az első 6 hónapban viszonylag gyakran, majd egyre ritkábban lesznek. A kontrollvizsgálatokon a következőkre kerül sor:

 • Vérvétel (minden kontroll alkalmával): gyógyszerszint, vérkép és esetleges fertőzés ellenőrzése
 • Mellkasröntgen (minden kontroll alkalmával), szükség esetén mellkas CT
 • Légzésfunkció és vérgáz vizsgálat (minden kontroll alkalmával)
 • Bronchoszkópia (hörgőtükrözés): Erre a vizsgálatra meghatározott időpontokban (műtét utáni 1, 2, 3, 6 és 12. hónap) kerül sor, még akkor is, ha semmi panaszt nem érez. Ezen kívül akkor is szükség lehet a hörgőtükrözés elvégzésére, ha állapot- vagy légzésfunkció romlást észlelünk. Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik. A tükrözés során először a főhörgőben lévő varratsort vizsgáljuk meg, majd az egész hörgőrendszert áttekintjük. Ezt követően néhány ml fiziológiás sóoldattal hörgőmosást végzünk, hogy abból igazolni tudjuk az esetleg fennálló fertőzést (baktérium, vírus, gomba, tbc, parazita). Majd végül röntgenátvilágítás mellett néhány szövetmintát (biopsziát) veszünk a kilökődési reakció megítélése céljából. A vizsgálat után rövid megfigyelési időt követően hazamehet a páciens. A beteg köpete véres lehet még 1-2 napig, ami nem kóros, valamint estére belázasodhat. Ekkor lázcsillapítót vegyen be, és ha még másnap is lázas lenne, csak akkor kell a kezelőorvosát értesítenie!

KILÖKŐDÉSI REAKCIÓ

Mint az előbbiekben már szó volt róla, az immunrendszer megtámadhatja és károsíthatja a donor tüdőt, ezért kell a tüdőtranszplantáltaknak az immunszuppresszív gyógyszereket szednie.
A kilökődési reakció (rejekció) meghatározására az otthoni ellenőrzések, a rendszeres ambuláns kontrollok és ezek alkalmával a bronchoszkópos tüdő mintavétel (biopszia) szolgál. Az első 6 hónapban a legsűrűbbek az ambuláns kontrollok és biopsziák, majd ezek alkalmai fokozatosan ritkulnak. A rejekció kockázata sohasem szűnik meg teljesen. A transzplantáltnak mindig szüksége lesz az immunszuppresszív gyógyszerekre, melyek mennyisége idővel csökkenhet, ám a transzplantált magától soha nem hagyhatja ki az előírt adagot!

Az enyhébb rejekció általában tünetmentes, súlyosabb esetben azonban a következő panaszok jelenhetnek meg: ingerköhögés, egyre kisebb terhelésre is jelentkező kifáradás, légszomj, nyugtalanság, feszültség, pulzusemelkedés, vérnyomás-emelkedés/-csökkenés.

A rejekciónak több fokozata van, melyek a következők:

 • 0 (nincs rejekció)
 • Grade 1 (enyhe)
 • Grade 2 (közepes)
 • Grade 3 (súlyos)

A kilökődési reakció gyanújának igazolására biopsziát végeznek, s annak súlyosságától függően választják ki a legmegfelelőbb terápiát. A legtöbb esetben a kilökődés csupán gyógyszeres kezelést igényel, a transzplantált ilyenkor egy úgynevezett szteroid lökés-kezelést kap. A kilökődés további kezelési módjai közé tartozik az egyik gyógyszer másikra cserélése vagy időlegesen új gyógyszer adása. Amennyiben a kezelések hatására nincs javulás, ismét biopsziát végeznek. Ha középsúlyos a kilökődési reakció, vagy rosszabbodott a szteroid kezelés után, vagy ha átmeneti javulás után ismét visszatér a kilökődési reakció, akkor egy hatékonyabb immunszuppressziós kezelésre váltanak. A ma forgalomban lévő gyógyszerek széles választékának köszönhetően a betegek csak igen kis százalékánál (1-2%) alakul ki befolyásolhatatlan kilökődési reakció.

Ha a kilökődés az előírt gyógyszeres terápia nem megfelelő tartása vagy elhagyása miatt következik be, a rejekció következményei súlyosak és életveszélyesek lehetnek! Ezért nagyon fontos, hogy a tüdőtranszplantáltak pontosan kövessék a kezelőorvosuk utasításait.

A kontrollvizsgálatokon azért fontos megjelenni, mert a transzplantált szervezetében elindulhat a kilökődési reakció anélkül, hogy a recipiens ennek tudatában lenne. Néhányan megérzik a kilökődési reakció jeleit, ám vannak olyan esetek is, amikor nem.

A kontrollvizsgálatokon való rendszeres megjelenés biztosítja, hogy az esetleges kilökődési reakció időben felismerésre és kezelésre kerül. Mindemellett a rendszeres kontrollvizsgálatokon lehet feltenni az életmóddal és egyéb aktuális problémával, élethelyzettel kapcsolatos kérdéseket.

Forrás: Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs- és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.