Betűméret: A A A

A tüdőtranszplantáció menete

A tüdőtranszplantációs műtét egy összetett mellkassebészeti beavatkozás, melyet nagy tapasztalattal rendelkező mellkassebész team végez. Maga a tüdőbeültetés rendszerint 4-6 órát vesz igénybe.

A transzplantációs riadó során párhuzamosan két team kezd el dolgozni. Az egyik csapat elindul a szervkivétel helyére, ami Eurotransplant donáció esetén akár külföldön is lehet, ők a donor, vagy szervkivevő team. A másik csapat elkezdi a klinikánkra érkező, tüdőtranszplantációra váró beteg előkészítését, ők a recipiens, vagy beültető team.

A riasztott beteg klinikánkra való beérkezését követő, szokásos orvosi felvétel és néhány rutinvizsgálat (pl.: friss labor, mellkasröntgen) elvégzése után megkezdődik a műtéti előkészítés. A két csapat párhuzamos munkáját folyamatosan összehangoljuk.

A recipienst a műtőbe a donor team visszaérkezése előtt kb. 2 órával visszük, mivel körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteget az új tüdő fogadására előkészítsük. Természetesen eszközös beavatkozásra (kanül-behelyezés, stb.), altatásra csak akkor kerül sor, ha a donor team a szervkivétel helyén a kivett tüdőt beültetésre alkalmasnak ítélte.

Sajnos a szerkivétel során, illetve igen ritka esetekben a szervkivételt követően adódhatnak olyan problémák, melyek a szerv beültetését meghiúsítják. Ilyenkor a transzplantációs riadó folyamatát meg kell szakítanunk, és végül a beteget hazabocsájtjuk.

Ez a betegnek és a hozzátartozóknak is megterhelő lehet lelkileg, ám ez garantálja, hogy a transzplantációra váró beteg a lehető legjobb és legbiztonságosabb kezelésben részesül.

Természetesen a recipiens tüdejét nem vesszük ki mindaddig, amíg a donor tüdő meg nem érkezik a kórházba. A donor csapat visszaérkezésekor veszi kezdetét a műtét azon része, ami a tüdőtranszplantációt jelenti. Kétoldali transzplantáció esetén először csak az egyik oldali tüdőt vesszük ki és ültetjük be helyére az új tüdőt, majd a másik oldalon is megismételjük ezt a folyamatot. Műtét során a mellüregben termelődő sebváladék és a bennrekedt levegő elvezetése érdekében a beteg mellkasában oldalanként 2-2 szívó draint hagyunk vissza, melyeket később távolítunk el. Transzplantációt követően a beteget az Intenzív Osztályra (ITO) szállítjuk.

A műtétet a biztonság érdekében időnként szívmotor, vagy úgynevezett „műtüdő” ECMO (extracorporális membrán oxigenizátor) védelmében végezzük. Az ECMO készülék csöveit általában a lágyékhajlatban futó nagy erekbe építjük be. Előfordulhat, hogy a műtétet követő első napokban is szükség van még erre a készülékre, hogy segítsük az új szerv működését.

Műtét közben vagy utána súlyos vérzés léphet fel, ami vérkészítmények adását, illetve újabb operációkat tehet szükségessé.

Forrás: Jelen betegtájékoztató megírásához a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szívtranszplantációs- és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinika tüdőtranszplantációs betegtájékoztatója szolgált alapul.