Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 12.
240506 Összes oltás
14164 Beoltott Semmelweis Polgár

NOL 2012. November 23. Népszabadság 2012. október 13.
Danó Anna

http://nol.hu/belfold/20121013-tunetaz_a_furcsa_gyomorszaji_fajdalom

Gyakran az orvosokat is megtéveszti a beteg vakbél azzal, hogy kerülő úton üzen. Weltner János sebészfőorvos szerint az összes akut hasi panaszt tudja utánozni a kór, ezért is körülményes egyértelmű diagnózist felállítani. A vakbélgyulladás leggyakrabban gyomorszáji fájdalommal kezdődik, és ettől a betegek és az orvosok egy része is azt hiszi, egyszerű gyomorrontása van a betegnek.

A kezdeti gyomorszájtáji fájdalom, mely néhány óra múlva az alhas jobb oldalára sugárzik, leggyakrabban a féregnyúlvány gyulladásának következménye. A féregnyúlvány kis, ujj alakú csőszerű képlet, a vastagbélből nő ki. Alakja miatt nevezzük féregnyúlványnak. Lehet némi szerepe az immunrendszerben, de nem létfontosságú szerv. A gyulladt vakbél eltávolítása nem okoz problémát a szervezetnek. A gyulladását a népnyelv vakbélgyulladásnak hívja. Ha a fájdalom mellé társul szájszárazság, esetleg egy kis hányinger vagy étvágytalanság, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha a fenti tüneteket láz is kíséri, akkor azonnal menni kell.

Nincs tipikus, egyetlen tünete a vakbélgyulladásnak, amiről azt lehetne állítani, ha ilyen jelentkezik valakinél, akkor azonnal rohanjon – állítja Weltner János, aki szerint pont ez a baj, hogy ez a betegség rengeteg egyéb panaszt tud utánozni. Például a gyomorrontást vagy a gyomortáji fájdalom lehet szívinfarktusnak is a jele, de előfordulhat az is, hogy feszül a vakbél. Ezt az okozhatja, hogy a bal oldali vastagbélfélen daganat zárja el, és a vastagbél nem tud rendesen ürülni. Ezért a fala feszül, fáj. Pont a vakbéltájon kezd el fájni.

Ha pedig hátul van a féregnyúlvány a vastagbél mögött, akkor az ráfeküdhet a húgycsőre, és okozhat olyan tüneteket is, mintha veseköve lenne a betegnek. A féregnyúlvány időnként olyan hosszú és annyira lóg, hogy epetáji panaszokat vált ki.

Weltner János sebész főorvos
A leggyakoribb probléma, hogy nőknél valamilyen nőgyógyászati betegséggel téveszthető össze, mert a jobb oldali petefészek vagy méhszalagok gyulladása hasonló tüneteket okoz. A férfiaknál meg leggyakrabban a jobb oldali vese, illetve a jobb oldali herének, mellékherének a gyulladása tud olyan hasi panaszokat okozni, ami hasonlít a vakbélgyulladáshoz. Régen azt mondtuk, ha nem operáljuk meg időben, nagy bajt tud okozni – állítja Weltner János, ezért ha nem lehetett kizárni a vakbélgyulladást, akkor megoperálták.

Így korábban műtőasztalra kerülnek olyan betegek is, akiknek mégsem volt gyulladt a féregnyúlványuk. A műtétek 15 százalékában a féregnyúlvány normális, azonban végzetes lehet kivárni, hogy mi a fájdalom oka. A fertőzött és gyulladt féregnyúlvány 24 órán belül kilyukadhat. Gyanú esetén még mindig kisebb baj, ha az orvos feleslegesen operál, mintha bennhagyja a gyulladt vakbelet. Mikor ez volt az általános álláspont, akkor közel húszezer vakbélműtét volt egy évben Magyarországon. Később fejlődött a diagnosztika, az ultrahanggal annyival vált könnyebbé a helyzet, hogy ha az mutat kifejezetten valamilyen nőgyógyászati betegséget, akkor kicsit nyugodtabban állítható, hogy nem vakbélgyulladása van a betegnek.

A korszerű kezelési irányelvek szerint elsősorban nem az kerül műtőasztalra, akinél nem lehet kizárni a vakbélgyulladást, hanem az, akinek nagy valószínűséggel vakbélgyulladása van. Így most tízezer alatt van a vakbélműtétek száma. A főorvos szerint arra nincs válasz, hogy a vakbélgyulladás jeleként miért pont a gyomorszájnál kezd fájni. A has, a béltraktus vérellátása két fő artériából származik, és ugyanaz az artéria láthatja el a gyomrot, mint a féregnyúlványt. Az idegek egy része is az artériák mentén fut. A fájdalom nem csak ott jelenik meg, ahol baj van. Ez a betegség rengeteg egyéb panaszt tud utánozni.
http://nol.hu/belfold/20121013-tunetaz_a_furcsa_gyomorszaji_fajdalom