Betűméret: A A A

Zoom használati etikett

A távoktatásra alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amelyek az Egyetemen megtartott előadásokra és gyakorlatokra vonatkoznak. Ugyanakkor az online oktatás sajátosságainak megfelelően néhány új, illetve a jelen helyzetben különösen fontossá váló szabályra szeretnénk felhívni a figyelmet.

– A távoktatás interaktív folyamat, amely a hallgatók aktív részvételét igényli. Kérjük ezért, hogy a Magatartástudományi Intézet online gyakorlatain videókamerájukat kapcsolják be!

– A gyakorlatokon vegyenek részt aktívan, szóljanak hozzá a gyakorlat témaköreihez, tegyenek fel kérdéseket oktatóiknak! A háttérzajok csökkentése érdekében azonban mikrofonjaikat csak akkor kapcsolják be, amikor hozzászólnak az előadáshoz/gyakorlathoz!

– Amennyiben nem egyedül tartózkodnak a helyiségben, használjanak headset-et!

– Amikor szeretnének hozzászólni, kézfeltartással, vagy a Zoom „Raise hand” funkciójával jelezzék szándékukat (attól függően, hogy az adott órán melyik módszer használatos)

– Az online órák időtartama alatt tartózkodjanak beltéren, lehetőleg a lakásnak egy elkülönített, csendes részén!

– Állítsanak be virtuális háttérképet, ha nem tudnak teljesen elkülönülni másoktól, vagy nem szeretnék, hogy a környezetük képe a videón megjelenjen!  A virtuális háttérkép legyen semleges (pl. lakásbelső, természeti kép)!

– Amennyiben lehetőségük van rá, használjanak stabil kapcsolatot biztosító eszközöket (pl. vezetékes internetet a WiFi vagy a mobilnet helyett, illetve PC-t, laptopot vagy tabletet a mobiltelefon helyett stb.)!

– Amennyiben technikai nehézségeik vannak (a számítógéppel, a videókamerával, a mikrofonnal), akkor átmenetileg használják okostelefonjukat – így ugyanis a technikai nehézségek ellenére is be tudnak csatlakozni az órára képpel és hanggal.

– Ha átmenetileg úgy kell részt venniük az órán, hogy nem működik a kamerájuk, akkor rendszeres hozzászólásokkal, ha pedig nem működik a mikrofonjuk, akkor chat üzenetek formájában szóljanak hozzá a gyakorlatok témaköreihez!

– Ne jelentkezzenek be egyszerre több eszközről is ugyanarra az órára! Ez többféle problémát is okozhat, pl. a kiscsoportos foglalkozásoknál a két eszközt két külön csoportba oszthatja be a program.

– Az online órák során olyan öltözetet viseljenek, amilyenben az egyetemi oktatóhelyiségben is megjelennének!

– Az oktatás során csak a tananyaggal foglalkozzanak – kérjük, hogy ne telefonáljanak, ne sms-ezzenek, ne folytassanak privát chat-elést, ne foglalkozzanak háziállataikkal, ne étkezzenek az órák alatt!

– Ne tegyék közzé nyilvános felületen a Zoom óra meghívóját, a meeting belépési adatait, mert így illetéktelenek is bejelentkezhetnek az órákra! Amennyiben az óra anyagát oktatójuk rögzíti, és azt megosztja a hallgatóival, ne tegyék elérhetővé a felvételt mások számára, mert ez személyiségi jogokat sértene!

Köszönjük az együttműködésüket!

A Magatartástudományi Intézet oktatói