Betűméret: A A A

Könyvtárismertető

Semmelweis Egyetem
Magatartástudományi Intézet
Harkai Schiller Pál Könyvtár
1089 Budapest Nagyvárad tér 4. XX.em.2009 szoba
Könyvtárkód: B 13/18
Telefon: 06-1-210-2930 / 56125 Fax: 06-1-210-2955
e-mail: somorjai.noemi [KUKAC] med [PONT] semmelweis-univ [PONT] hu
Somorjai Noémi informatikus könyvtáros, IFLA LGBTQ Users Special Interest Group alapító tag
Somorjai Noémi publikációi

 ResearchGate link

A Magatartástudományi Intézet Könyvtára a magatartástudományok közül kiemelten gyűjti az egészséglélektan és -magatartás, a magatartásorvoslás, pszichoszomatika, orvosi etika, orvosi kommunikáció, orvosi szociológia és orvosi antropológia, valamint a Pszichoszomatikus Szakrendelőben kezelt pszichoszomatikus betegségek (evés- és testképzavarok, alvászavarok, szexuális zavarok, szorongás, pánik, szociális fóbia,) szakirodalmát. Jelentős az angol nyelvű bioetikai könyvgyűjteményünk két külföldi alapítványi támogatás révén. A könyvtárban olvasható a gyűjtőköri sajátságok miatt ritkaságnak számító Encyclopedia of Bioethics (ed. W.T. Reich, 1995.) 1-5.kötet, Encyclopedia of Psychiatry, Psychology and Psychoanalysis (ed. B.B. Wolman, 1996.), Encyclopedia of Mental Health 1-3.kötet (ed. H.S: Friedman, 1998.), The Corsini Encyclopedia of Psychology and Behavioral Science 3rd. Ed. (ed. W.E. Craighead, 2001.) 1-3. kötet, valamint az Encyclopedia of Stress, ed. G. Fink) 1-3 kötete, valamint ugyanennek az enciklopédiának a 2.kiadása. A gyakran keresett pszichológiai tesztek gyűjteményes kötete, a Handbook of Psychiatric Measures, (ed. John Rush, 2.kiadás) szintén megtalálható és helyben használható. A téma iránt érdeklődőknek további tájékozódási lehetőség az International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences című Elsevier kiadvány 2. kiadása. (https://www.sciencedirect.com/science/referenceworks/9780080970875)

A Magatartástudományi Intézet könyvtára hagyományos és korszerű eszközökkel biztosítja a tudományos munka, oktatás és gyógyítás folytatásához nélkülözhetetlen forrásanyagokat. Magyar nyelven teljességre törekvően, idegen nyelven szakmailag válogatva gyűjtjük az orvostudomány, fogorvostudomány, egészség- és gyógyszerésztudomány területére vonatkozó pszichológiai, bioetikai, kommunikációs, szociológiai és antropológiai szakirodalmat, mindemellett jelentős szexológiai és homoszexológiai állományrésszel rendelkezünk.

A könyvtárban 2018-ben 6200 kötet könyv, és 640 kötet folyóirat áll a kutatók rendelkezésére. Az állomány feltárása hagyományos cédulakatalógusban, a 2600 tételes Magatartástudományi Cikkgyűjtemény Excel-ben lett feldolgozva és tárgyszavazva.

Hagyományos szerzői, illetve szerkesztő esetén cím szerinti katalógust építünk, a számítógépre vitt állomány tárgyszavakkal is kereshető. Az intézeti könyvtárban elérhetőek a Központi Könyvtár által előfizetett adatbázisok, így nyomtatott változatban mindössze 6 külföldi és 9 magyar folyóiratot vásárolunk, továbbá számos folyóiratot ajándékba kapunk. A Központi Könyvtár adatbázisai ezen a honlapon érhetők el: https://lib.semmelweis.hu

A könyvtár névadójáról

Harkai Schiller Pál 19 éves pszichológusi munkássága során 70 művet publikált. Szerkesztésében jelent meg a Lélektani tanulmányok sorozat. Az összehasonlító lélektan kimagasló gondolkodójaként és az egyik legszellemesebb kísérleti pszichológusként méltatták korai halálakor. Műveit 20 évvel halála után kezdték idézni a tudományos szakirodalomban.