Beosztás: Tudományos főmunkatárs
Végzettség: Biológus (MSc)
Telefon: +36-20-825-0961
E-mail: szilagyi.agnes@med.semmelweis-univ.hu

Bemutatkozás

Egyetemi tanulmányaimat az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán folytattam, és mint tudományos diákkörös csatlakoztam az akkori Országos Hematológiai és Immunológiai Intézet Dr. Földi János vezette csoportjához, ahol a BCR gén b2 exonjának egy polimorfizmusát és annak klinikai alkalmazhatóságát vizsgáltam. 2002-ben szereztem meg a biológusi diplomát a molekuláris biológia szakirány molekuláris genetika alszakirányán.

PhD munkámat a Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetében Dr. Kalász Huba témavezetésével és Dr. Sasvári Mária (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) irányításával végeztem. Doktori munkám témája különböző polimorfizmusok és haplotípusok klinikai vonatkozásainak vizsgálata volt.

2006-ban egy 11 hónapos külföldi tanulmányúton vettem részt az innsbrucki Horváth Laboratóriumban (Horváth Laboratory of Bioseparation Sciences, Leopold-Franzens Egyetem, Innsbruck, Ausztria) Dr. Guttman András irányítása alatt.

Doktori munkám során a C4-es komplement fehérjét kódoló gének vizsgálatára alkalmas módszereket fejlesztettünk az akkori III. sz Belgyógyászati Klinika (most Belgyógyászati és Hematológiai Klinika) kutatólaboratóriumának munkatársaival kollaborációban, majd 2007 márciusától csatlakoztam a kutatólaboratórium csapatához. Jelenleg a kutatólaboratórium komplementgenetikai munkacsoportját vezetem.

Érdeklődési terület

Monogénes és multifaktoriális betegségek hátterében álló genetikai faktorok kutatása valamint ezek funkcionális jelentőségének vizsgálata, a komplement rendszer öröklött és szerzett variációinak szerepe különböző kórképekben; Kópiaszám variációk és génátrendeződések vizsgálata

Publikációk