Betűméret: A A A

Immunpatológiai munkacsoport

Munkatársak:

Prohászka Zoltán

Sinkovits György, PhD hallgató

Mikes Bálint, TDK hallgató

Szentiványi Dorottya, TDK hallgató

Trojnár Eszter, TDK hallgató

Korábbi munkatársak:

Gombos Tímea, orvos, belgyógyászati rezidens

Szabó Melinda Zsuzsanna, TDK hallgató

Sébor Zsófia, TDK hallgató

Szigeti Antalné, ny. laboratóriumi asszisztens

A munkacsoport profilja:

Az immunpatológiai munkacsoport érdeklődési körébe elsősorban a klinikai vizsgálataink során kiválasztott biomarkerek mérése tartozik. Az elmúlt években több tudományos célú klinikai vizsgálat tervezésében, szervezésében és kivitelezésében vettünk részt, ezeket saját tudományos pályázati finanszírozásból vagy külföldi ill. hazai együttműködés keretében végeztük. Alapvető metodikai jártasságunkat a szilárdfázisú enzim-immunassay-k fejlesztése, beállítása és kivitelezése jelenti, továbbá micro-plate alapú funkcionális módszerek fejlesztésével is foglalkozunk.

Érdeklődési területünket alapvetően az autoantitestek, komplementfehérjék, gyulladásos- és stressz markerek valamint a citokinek képezik. A megcélzott markerek komplex analízisére törekszünk szoros együttműködésben a molekuláris biológiai csoporttal.

Nagyrészt a munkacsoport tagjai által végzett mérések és újonnan beállított metodikák jelentik a legfiatalabb érdeklődési területünk, a hemolitikus-urémiás szindróma és a trombotikus mikroangiopátiák differenciáldiagnosztikájának alapját.