Betűméret: A A A

A TTP-HUS betegség kezelése és kimenetele

A TTP-HUS betegség kezelése és kimenetele

A TTP-HUS betegség súlyos betegség, amely az érintett beteg halálához is vezethet. A betegek többségét ma meg lehet gyógyítani plazmacsere és gyógyszeres kezelés segítségével, azonban ezek a kezelések akár évekig is eltarthatnak és ismétlésükre is szükség lehet. Előfordulhat, hogy a sikeres plazmacsere kezelés ellenére maradványtünetekkel (veseelégtelenség, vagy neurológiai tünetek) gyógyul a betegség. A sikeres kezelés ellenére is visszatérő epizódok tarkíthatják a betegség lefolyását, ezért indokolt rendszeres ellenőrzésre, kontrollra járni a betegséget követő években. Egyes esetekben laboratóriumi mérésekkel meg lehet jósolni, hogy a betegség visszatérésének mekkora kockázata van, máskor ilyen lehetőség nem adódik.

Az EHEC járvány szövődményeként fellépő HUS kezelése

A EHEC fertőzés nem igényel antibiotikus kezelést, sőt, antibiotikum alkalmazása ellenjavallt a HUS szövődmény kialakulásának fokozott kockázata miatt. A fertőzést a szervezet saját védelmi rendszere képes legyőzni (amennyiben megfelelő támogatást kap, pl. folyadék és elektrolit háztartás rendezése). A fertőzötteket elkülönítve kell ápolni, beleértve az elkülönített WC használatot is.

A HUS szövődmény minden eleme, tünete támogató kezeléssel gyógyítható (pl. vesepótló kezelés, vérátömlesztés), a cél a beteg életének megóvása és idő nyerése addig, amíg a szervezet saját védekezési reakciói legyőzik a fertőzést. Súlyos esetekben lehetőség van az EHEC által termelt toxin eltávolítására plazmacserével. A legújabb, jelenleg első alkalommal kipróbált kezelési eljárás az eculizumab biológiai terápiás szer alkalmazása, amely a szervezetben zajló (a fertőzés hatására kialakuló) komplementaktiváció lefékezésére szolgál. Ezt a szert csak azokban kell alkalmazni, akinél a HUS szövődmény kritikusan súlyos formában áll fenn, és kimutatható a komplementrendszer túlzott aktiváltásága.