Betűméret: A A A

A TTP-HUS rövidítés jelentése

A TTP-HUS rövidítés jelentése:

T: azaz Trombotikus. Ez a fogalom a véralvadás során keletkező vérrögökre (trombus) utal. TTP-HUS esetén vérlemezkékből álló rögök keletkeznek a kiserekben, melyek a vérkeringést gátolják. A csökkent vérkeringés eredménye szervkárosodás lehet, pl. a vesékben, a májban, a szívben és az agyban.

T: azaz Thrombocytopeniás. Ez a szó alacsony vérlemezkeszámot jelent. A vérlemezkék alapvető szerepet játszanak a véralvadás helyes működésében. TTP-HUS betegségben a testszerte keletkező kóros thrombusokban használódnak el a vérlemezkék és számuk csökken.

P: azaz Purpura. Ez a szó lilás-vöröses véraláfutásokat, apró bőrvérzéseket („kiütések”) jelent. Kialakulásának oka ebben a betegségben az alacsony vérlemezkeszám.

H: azaz Hemolitikus. Ez a fogalom a vérszegénység (anémia) bizonyos típusára utal, melynek során a vörösvértestek károsodnak, kilyukadnak. A károsodás fő okát a kiserekben található vérrögök képezik, a véráramlás során a részlegesen elzáródott kisereken való „átgyömöszölődés” során károsodik a vörösvértestek membránja.

U: azaz urémiás. Ez a szó a veseelégtelenségre (méreganyagok csökkent kiválasztása a vesén keresztül) utal, melynek egyik jele a véráramban felszaporodó karbamid (urea).

S: vagyis szindróma. A szó jelentése tünetcsoport vagy tünetegyüttes. A betegségek leírásánál abban az esetben használják a „szindróma” megfogalmazást, ha egy betegségnek nincs egyetlen jól meghatározható jele vagy oka, hanem többféle tényező (tünet, jel) együttes előfordulása esetén lehet kimondani a betegség fennállását, azaz a diagnózist.