A KÉZHIGIÉNÉ KÖZÖS FELADATUNK!

 

Május 5. a Kézhigiéné Világnapja, mely kampányt a WHO még 2009-ben indította útjára.

Egyetemünk már a kezdetekkor csatlakozott az eseményhez és idén a koronavírus járvány többedik hulláma után szeretnénk ismét nagyobb hangsúlyt fektetni a kézhigiéné jelentőségére a kórházi fertőzések megelőzésében.

Az egyetemi Kórházhigiénés Osztály szervezésében kézhigiénés nyereményjátékot hirdet, melyben minden egyetemi polgár részt vehet egy rövid kvíz kitöltését követően. 

Továbbá Osztályunk 3 helyszínen (Központi Betegellátó Épület 1. em., Rókus Klinikai Tömb, Elméleti Orvostudományi Központ) kézhigiénés tudásgyakorló standokat állít fel, ahol az érdeklődőket egy kézfertőtlenítésért cserébe apró ajándékokkal lepjük meg.

Az infekciókontrollban és ezen belül a kézhigiénében nagyon fontos szerepet játszik a vezetők támogatása, ezért kérem látogasson el Ön is standjainkhoz és bátorítsa kollégáit is a játékban történő részvételre, mert a kézhigiéné közös feladatunk.


K: Mire fókuszál a WHO május 5-i kézhigiénés kampánya?

V: Arra, hogy a megfelelő időben, a megfelelő termékkel (szappan, alkoholos kézfertőtlenítő) végzett kézhigiénés tevékenységgel hozzájárulhatunk a fertőzések, ill. járványok kialakulásának megelőzéshez.

A kórházi fertőzések prevenciójában, vagyis az infekciókontrollban pedig mindenkinek szerepe van az egészségügyi intézményben. 

 

K: Mi az idei szlogen? Mit jelent?

V: A Semmelweis Egyetemen olyan szlogent választottunk, mely illeszkedik a WHO jelmondathoz, mégis sokkal kézzelfoghatóbb az egyetemi polgárok számára: „Kézhigiéné közös feladatunk!”.

Hinnünk kell a kézhigiéné szerepében a kórházi fertőzések megelőzésében az egészségügyi intézmény minden szintjén és területén. Ha kulcsszereplőként (igazgató, vezető, orvos, ápoló stb.) odafigyelünk a megfelelő magatartás és attitűd kialakításában, akkor idővel úgy tudjuk alakítani a szervezeti kultúrát, hogy kézhigiéné révén mindenki számára fontos legyen a minőségi és biztonságos betegellátás.

 

K: Mit jelent a szervezeti kultúra a kézhigiéné kapcsán?

V: A szervezeti kultúra azokra a mélyen beágyazott normákra, értékekre, hiedelmekre és feltételezésekre vonatkozik, amelyeken a belül a tagok osztoznak. Ha egy egészségügyi intézményen belül az emberek nem értékelik a kézhigiénét, és nem hisznek benne, akkor valószínűleg hiányzik a lehetőség és a motiváció a viselkedés megváltoztatására, a cselekvés javítására annak ellenére, hogy a feltételek (csaptelep, adagoló, kézfertőtlenítő stb.) biztosítottak.

 

K: Milyen szerepet játszik az egészségügyi/egészségügyben dolgozók felfogása, hozzáállása szervezeti kultúrában és hogyan befolyásolja ez a kézhigiénét?

V: Ha az egészségügyi intézmény működésének nem része a biztonságos légkör kialakítása (a betegek, a munkavállalók és a környezet biztonsága) az hatással van a felfogásra. Ha az egészségügyi dolgozók nem érzik támogatást abban, hogy a megfelelő időben, a megfelelő termékekkel végezzék el a kézhigiénés tevékenységet, akkor valószínűleg azt fogják észlelni, hogy szervezetük nem értékeli sem saját, sem betegeik biztonságát.

 

K: Mit érünk el a kézhigiénés szabályok betartásával?

V: Mivel betegek százmillióit érintik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, amelyek évente 10 fertőzött betegből 1 beteg halálhoz vezetnek, a kézhigiénia az egyik legkritikusabb és leghatékonyabb intézkedés ezen elkerülhető ártalmak csökkentésében.

Ha egy kórházban olyan aktív infekciókontroll programot alkalmaznak, amely multimodális kézhigiénés fejlesztési stratégiát is tartalmaz, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát 30%-kal csökkentheti. Például tudta, hogy ha megtisztítja a kezét egy beteg érintése után, mielőtt más dolgokhoz hozzáfogna, megvédi magát és másokat is a fertőzéstől?

 

K: Ki vehet részt a kampányban?

V: Bárki bekapcsolódhat a kampányba. Elsősorban az egészségügyi dolgozókat célozza meg, de felöleli mindazokat, akik befolyásolni tudják a kézhigiéné javítását pl: kórházi vezetőket, menedzsereket, vezető klinikai személyzetet, minőségügyi vezetőket, infekciókontroll szakembereket stb. és minden a kampánnyal kapcsolatos eseményt, rendezvényt és megmozdulást.  

 

K: Mi tehetnek az egszségügyi és egészségügyben dolgozók?

V: Az intézményvezetők, egészségügyi dolgozók példát mutathatnak, és bátoríthatnak másokat a kézhigiénés ismeretek elmélyítésére, továbbadhatják a május 5-i kampány legfontosabb gondolatait. Az infekciókontroll szakemberek bevonhatják az egészségügyi dolgozókat az új kezdeményezésekbe.

Egyetemi polgárként látogasson el a május 5-i kézhigiénés standokhoz, töltse ki a kézhigiénés kvízt és nyerjen értékes ajándékokat.

 

K: Hol tájékozódhatok a WHO kampányról?

V:  https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day/2022