A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt laboratóriumként a Semmelweis Egyetem az egyik olyan fővárosi intézmény, ahol biztosítani kell a költségtérítéses Covid-19 PCR vizsgálat elvégzését. Ugyanakkor a Családbarát Egyetem program részeként a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és munkavállalóinak ingyenes a szűrés. Szintén nem kell fizetniük az egyetem közfinanszírozásban kezelt fekvőbetegeinek és azoknak, akik közfinanszírozott műtéti beavatkozás előtt állnak. 

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. Az eredmény 24-72 órán belül elérhető. 

A Semmelweis Egyetem mintavételi pontjain előzetes bejelentkezéssel és költségtérítés ellenében bárkinek lehetősége van részt venni a koronavírus teszten. Ilyen lehet az, amikor valaki utazás miatti karantén kiváltására kér PCR vizsgálatot. Költségtérítéses a vizsgálat azok számára is, akik nem közfinanszírozott, hanem magán egészségügyi ellátáshoz kapcsolódóan kérik a vizsgálatot.

Az egyetem ugyanakkor csak azokat tudja fogadni, akik előzetesen, rendelési időben bejelentkeznek és a kijelölt időpontra pontosan érkeznek. A rutin PCR-teszt ára mintavétellel 19 500 Ft. A lelet 24-72 órán belül felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes), ahonnan ügyfélkapun keresztül érhető el, vagy a háziorvos által kérhető le. A lelet külön kérésre e-mailben is kérhető (a betegregisztráció során, adatkezelési hozzájárulást követően), illetve angol vagy német nyelven elérhető, ezen igényeket a betegregisztráció során előre kell jelezni. 

A vérvételt is magában foglaló Abott IgG szerológiai vizsgálat – mely azt mutatja meg, átesett-e valaki a fertőzésen – 11 990 Ft-ba kerül. 

Az egyetemen működő költségtérítés ellenében mintavételt végző szervezeti egységek és azok elérhetőségei a következők (az egyetem munkatársai az ingyenes vizsgálattal kapcsolatban a munkáltatójuktól kérhetnek tájékoztatást):

Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Időpontegyeztetés: 061/458-6812,6817; ambulancia@kardio.sote.hu
Rendelési idő: munkanapokon 10:00 – 12:00

Semmelweis Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/825-9600
Rendelési idő: munkanapokon 8:00-11:00

Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika
Időpontegyeztetés: 0620/666-3220
Rendelési idő: munkanapokon 10:00 – 11:00

Vizsgálatra időpontot kizárólag rendelési időben lehet igényelni!