A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszéke négy izgalmas programmal készül az idei Kutatók éjszakájára:

Élő könyvtár

“ÉLŐKÖNYVTÁR” – A KOGNITÍV-VISELKEDÉSTERÁPIA ALKALMAZÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN

A kognitív viselkedésterápiás módszerek sokrétű alkalmazhatóságát mutatja be az élőkönyvtár, ahol a jelenlévők egy pszichológus szemszögéből nyerhetnek betekintést különböző kórházi osztályok életébe. Mi történik, amikor a testi-lelki folyamatok bonyolult és harmonikus együttműködése sérülést szenved? Mik a leggyakrabban használt pszichológiai intervenciók, melyek az egyensúly helyreállítását segítik? Poszter előadások formájában kínáljuk a választ a pszichiátria, neurológia, nőgyógyászat, belgyógyászat és intenzív osztályos ellátás területeiről!

JELENTKEZÉS →

Szorongásaink nyomában

SZORONGÁSAINK NYOMÁBAN- A KOGNITÍV-VISELKEDÉSTERÁPIA ALKALMAZÁSA A SZORONGÁS KEZELÉSÉBEN

A szorongás a mindennapjaink szerves, ám kellemetlen része. A workshop célja, hogy bemutassa a szorongásos problémák kezelésében – a nemzetközi és hazai gyakorlatban is – egyre gyakrabban alkalmazott, bizonyítottan hatékony kognitív-viselkedésterápiás (CBT) módszert. A workshop keretein belül lehetőség nyílik majd a szorongás CBT elméletének megismerésére. Emellett a résztvevők rövid gyakorlatokon keresztül saját élményt is szerezhetnek kognitív-viselkedésterápiás szorongáscsökkentő technikák alkalmazásában.

JELENTKEZÉS →

Mindfulness csoport

MINDFULNESS (TUDATOS JELENLÉT) A MINDENNAPI GYAKORLATBAN

A mindfulness – magyarul tudatos jelenlét – olyan speciális figyelmi állapot és tudati beállítódás, amely ítélkezésmentes, elfogadó, a jelen pillanatra fókuszálva megnöveli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot. Ez a tudatos jelenlét fontos egészségvédő hatással bír, mert kizárja a múlton való rágódást és a jövővel kapcsolatos aggodalmaskodást, így csökken a depresszió, a szorongásos problémák kialakulásának veszélye, javul a jelen és önmagunk elfogadásának képessége, a figyelmi kapacitás és a megküzdő képességünk is. Az önelfogadás erősödése, az elvárások elengedése, az ítélkezésmentesség vagy éppen a realitás megfigyelése csökkenti a pszichés szenvedést jellemző szélsőséges érzelmi állapotokat akár erős szorongásról, nyomott hangulatról vagy intenzív negatív indulatokról van szó. Klinikai vizsgálatok támasztják alá a hatékonyságát a különböző daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri betegségek, gasztrointesztinális betegségek, valamint szorongásos és hangulatzavarok kezelésében. A mindfulness workshop során betekintést nyerhetnek a tudatos jelenlét rövid elméletébe, valamint meditációs gyakorlatokon keresztül megtapasztalhatjánk jótékony hatását.

JELENTKEZÉS →

Szabaduló szoba

PSZICHO-SZABADULÓSZOBA

Izgalmasnak találjátok a pszichológusok munkáját? Szívesen bújnátok egy klinikai szakpszichológus bőrébe? Mindezt úgy, hogy izgalmas rejtvényeket kell közben megoldanotok? Ha igen, akkor nektek találtuk ki a szabadulószobánkat, ahol a klinikusok munkájának egy szegletét megismerve kell kijutnotok. Ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel ez a terület és szeretik az izgalmakat! A flow-élmény garantált! (Egy alkalom 35-40 perces).

JELENTKEZÉS →