Dr. Kriván Gergely
Egyesített Szent István és Szent László Kh,
Gyermekhematológiai és Őssejt- transzplantációs Osztály

A Semmelweis Egyetem II. Gyermekklinikán 1982-től az immunológiai munkacsoport tevékenységében vettem részt, majd 1991-től az első hazai gyermek csontvelő-transzplantációs központ létrehozásában és munkájában működtem közre. Kiemelten foglalkozom a primer immunhiányos állapotban szenvedő betegek kezelésével, osztályunk az ország legnagyobb primer immundefektus központjaként működik. 2010 óta vezetem a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot.

Végzettség

Általános orvos (1982), csecsemő- és gyermekgyógyászat (1986), neonatológia (1989), hematológia (1994), fertőző betegségek (1986)

Tudományos fokozatok

2003 Semmelweis Egyetem Doktori Iskola: PhD

Kutatási témák

Érdeklődési területem elsősorban a klinikai immunológia – ezen belül is a primer és szekunder immunhiányos állapotok -, a hematológia, infektológia, és e szakterületek egyik speciális kapcsolódási területe, a vérképző őssejt-átültetés.

Hosszabb külföldi tanulmányutak

1991: Hollandia, Leiden University Hospital: csontvelő-átültetés

1991: Németország, Tübingen Universitatklinik: csontvelő-átültetés

1992-93: Izrael, Jeruzsálem, Hadassah Hospital): csontvelő-átültetés

Mentori motiváció

Az orvostudomány specializálódásával egyre kisebb rálátással rendelkezünk az egész emberre, a holisztikus szemlélet háttérbe szorult. A vérképző őssejt-átültetés egy nehéz, teljes embert követelő szakterület, amely a hematológia, immunológia, infektológia és a (gyermek) belgyógyászat szintézisén alapul. Az immunológiailag sérült betegek diagnózisa, kezelése, gondozása igazi klinikai munka, amelyben a tapasztalatnak hatalmas jelentősége van. Különleges, életre szóló kapcsolat alakul ki az orvos és a beteg között, ami manapság nem jellemző. Munkatársaimnak a kreativitást, a csapatszellemet és a közös gondolkozás képességét igyekszem átadni. A hierarchikus orvosi rendszerek helyett a gyógyító közösség jelentőségét hangsúlyozom, ahol az érvek és a tudás demokráciája érvényesül.