Dr. Alpár Alán
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Bemutatkozás
Oktató- és kutatómunkámat 1994 óta végzem egyetemünkön. Már tudományos diákkörös hallgatóként lelkesen csatlakoztam az orvostanhallgatók képzésének hivatásához, amit demonstrátorok nevelése, TDK és PhD hallgatók képzése, majd külföldi tanulmányutak után önálló kutatólabor kiépítése követett. Feleségem és öt gyermekem segít az élet egészséges egyensúlyának megtartásában.

Szakmai önéletrajz
Végzettség
általános orvos

Tudományos fokozatok
2002: PhD
2012: med. habil
2016: DSc

Kutatási témák
Kalcium-kötő fehérjék működési mechanizmusa. Funkcionális anatómiai változások neurodegenerációban. Központi idegrendszeri regeneráció. A központi idegrendszer extracelluláris mátrixának felépítése és funkciói.

Hosszabb külföldi tanulmányutak
2002-2004: Paul Flechsig Agykutató Intézet, Universität Leipzig, Németország
2010-2011: Aberdeen Egyetem Orvoskutató Intézet, Skócia, Egyesült Királyság
2011-2013: Karolinska Intézet, Stockholm, Svédország

Mentori motiváció

A kiváló képességű és kiemelkedően motivált hallgatók személyes vezetése hálás és élvezetes feladat. Az ismeretek elsajátítása (tanulás és kutatás) közben ezernyi kérdés merül fel mindannyiunkban: hogyan, mikor és merre lépjünk, döntsünk vagy váltsunk szakmánkban, illesszük mindezt össze magánéletünkkel. Az adottság, hogy a szakmai akadályokat könnyebben vesszük, nem feltétlen segít abban, hogy pályánk, életünk formálásában sikerrel és örömben tudjunk eligazodni, elkerüljük a vargabetűket, lecsapjuk a vadhajtásokat, észrevegyük a megfelelő, de sokszor szűk ösvényt. Egy személyes mentor, aki mindezeket kibogozza, hiszem, egy sikeres és boldog felnőtt élet indításához nagy segítség lehet.