Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 10.
137469 Összes oltás
13271 Beoltott Semmelweis Polgár

Részlegvezető: Dr. Bánsághi Zoltán, klinikai főorvos

Klinikánkon a képalkotó diagnosztikai tevékenységnek az invazív, katéteres diagnosztika is integráns részét képezi. Ma már számos esetben az angiográfiát, azaz az érfestést a terápiás beavatkozás is egy ülésben követi. Ez azt jelenti, hogy a talált érszűkületet, érelzáródást megfelelő katéteres eszközökkel (ballonkatéter, stent) az esetek nagy részében sikerrel tudjuk kezelni. Az intervenciós beavatkozások technikai hátterét az I.sz. Sebészeti Klinika épületében lévő angiós műtőben elhelyezett korszerű, Philips flat paneles készülék biztosítja. A beavatkozások fő előnye, hogy a beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben végezzük (azaz nincs szükség altatásra), csupán 1,5-2 mm-es szúrásra van szükség (nincs szükség hosszú, sebészi metszésre), általában egy vagy két éjszakát kell csupán kórházban feküldni, a munkaképesség többnyire 3-5 napon belül helyreáll. Rossz állapotú betegeken (akiket altatni nem lehetne) is elvégezhetők e beavatkozások. A terápiás eredményesség viszont legtöbbször hasonló, mint egy nagyműtét (hasi, mellkasi műtét, érprotézis műtét) esetén. 

Nagyon fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az intervenciós kezeléseket konzílium előzi meg, ahol a szükséges klinikai adatok és korábbi vizsgálati eredmények birtokában a különböző szakmák képviselői (érsebész, belgyógyász angiológus, onkológus, intervenciós radiológus) együtt dönthetnek a betegek megfelelő további terápiáját illetően. A beavatkozások előtt a betegeket körültekintően tájékoztatnunk kell a tervezett kezelésről, annak várható eredményéről, lehetséges szövődményeiről. Csak ezt követően adhatja írásos beleegyezését a beteg a tervezett beavatkozáshoz. A CT vizsgálatokhoz hasonlóan a vesefunkciós laborparaméterek ismerete, a megfelelő prothrombin-INR szint és kvantitatív vérkép ismerete, korábbi esetleges kontrasztanyag szövődmény ismerete feltétlenül fontos annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e a tervezett intervenciós beavatkozás. 

A külső klinikai telepen működő klinikák közül elsősorban az I.sz. Sebészeti Klinikáról, az I.sz. Belgyógyászati Klinikáról, a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáról, valamint az Urológiai Klinikáról érkeznek hozzánk intervenciós kezelésre páciensek. Ezen kívül rendszeres az együttműködés a Szent István Kórház Angiológiai Osztályával is .
A különböző perifériás érszűkületek, érelzáródások (medencei és alsó végtagi artériák, veseartériák, artéria subclavia) intervenciós kezelésén túl, Intervenciós radiológiai beavatkozásokat többek között az alábbi területeken végzünk:

  • Érszűkületes artériás elzáródások (pl. alsó végtag, felső végtag, veseér).
  • Primer és áttétes májdaganatok embolizációja, kemoembolizációja.
  • Vesedaganatok embolizációja (műtét előtti vagy definitív embolizáció).
  • Panaszokat okozó méh myomák embolizációja.
  • Panaszokat okozó májcysták UH vezérelt punctiója, leszívása és alkoholos sclerotisatioja.
  • Dialysis fistulák szűkületeinek tágítása.
  • Hosszabb onkológiai kezelést igénylő betegeknél ún. port (centralis kanül) beültetése.

További tájékoztatás: 06-1-459-1500 / 53304 (angio)