Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. április 11.
141228 Összes oltás
13281 Beoltott Semmelweis Polgár

RE/1/2021. (I.07.) számú rektori – Klinikai Központ elnöki utasítás 1

a COVID-19 gyorsteszt alkalmazásának rendjéről a biztonságos betegellátás és a klinikai oktatás érdekében

– módosításokkal egységes szerkezetben –

 

A Semmelweis Egyetem munkatársai a COVID-19 járvány kitörése óta elkötelezetten vesznek részt a tesztelésben, betegellátásban és az oltás hazai elérhetősége óta a vakcinációban is. Közös célunk minél gyorsabban csökkenteni, lehetőség szerint kiszorítani az Egyetem klinikáiról a COVID-19 fertőzést. Ennek érdekében mindent el kell követnünk, hogy munkatársaink lehetőleg 100%-ban vegyék fel az oltást.

Az oltás mellett a COVID-19 elleni küzdelem másik fontos eleme a tesztelés, azon személyeknél, akik nem vették fel az oltást vagy nem kaphatták meg, hiszen így korai fázisban kiszűrhető a potenciálisan fertőző személy.

A Szervezeti és Működési Szabályzat I. Könyv Szervezeti és Működési Rend I.1. rész 3. § (12) bekezdésében foglalt hatáskörben eljárva a biztonságos betegellátás és a klinikai oktatás érdekében a Semmelweis Egyetem rektora és a Klinikai Központ elnöke a következő utasítást adja ki:

1.§

Jelen utasítás személyi hatálya a betegellátást végző szervezeti egységek egészségügyi és betegellátásban résztvevő egészségügyben dolgozói, valamint a klinikai oktatásban tanuló hallgatóira terjed ki.

2.§

(1) Azon klinikai oktatásban résztvevő hallgatók, akik a COVID-19 elleni oltásban nem részesültek, a betegbiztonság fenntartása érdekében heti rendszerességgel COVID-19 gyorsteszt elvégzése szükséges. A tesztek elvégzéséről azon szervezeti egység gondoskodik, ahol a hallgató az adott időpontban oktatásban részesül. Az utasítás, mind a magyar, mind a nemzetközi hallgatókra érvényes.

(2) A betegellátásban résztvevő egészségügyi és nem egészségügyi dolgozók esetében, ha az oltást nem vették fel és nem estek át az elmúlt 3 hónapban igazolt COVID-19 fertőzésen, a betegellátás biztonságának fenntartása érdekében kétnaponta COVID-19 gyorsteszt elvégzése szükséges, azon várandós munkatársak kivételével, akik közvetlen betegellátásban nem vesznek részt, ezen munkatársak esetén a heti egyszeri COVID-19 gyorsteszt elvégzése megfelelő.

(3) Amennyiben az 1. § szerinti személyek igazolt COVID-19 fertőzésen estek át a betegellátásba történő visszatérés feltételei a következők:

  1. tünetmentes személy esetén a fertőzés igazolása után 3 nappal elvégzett 2 db negatív COVID-19 gyorsteszt szükséges,
  2. tünetekkel – ide nem értve a szaglás- és ízérzés zavarának perzisztálását – rendelkező személy esetén a fertőzés igazolása után legalább egy héttel és 3 napos tünetmentesség után elvégzett 2 db negatív COVID-19 gyorsteszt szükséges.

(4) A felvételre kerülő betegek esetében, ha COVID-19 fertőzésre specifikus tüneteket nem mutat, akkor is COVID-19 gyorsteszt elvégzése kötelező.

3.§

(1) COVID-19 infekción átesett 1. § szerinti személyek esetén, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásának megfelelően 3 hónapig nem szükséges szűrés elvégzése, 3 hónap után COVID-19 ellen oltásuk megtörténhet.

(2) COVID-19 elleni oltásban részesült 1. § szerinti személyek esetén a 2. oltás után egy héttel védettnek tekinthetők, ennek megfelelően nem szükséges további COVID-19 gyorsteszt elvégzése, de a megfelelő egyéni védőeszköz használata továbbra is kötelező.

(3) COVID-19 elleni oltásban részesült személyek IgM és IgG antitest vizsgálata nem engedélyezett.

4.§

Jelen rektori-Klinikai Központ elnöki utasítás 2021. január 8. napjától hatályos és visszavonásig érvényes.

Budapest, 2021. január 7.

 

Dr. Merkely Béla                                                                               Dr. Szabó Attila

        rektor                                                                             a Klinikai Központ elnöke


1 Módosítva 2021. január 26.


RE/1/2021. (I.07.) számú rektori – Klinikai Központ elnöki utasítás 1 a COVID-19 gyorsteszt alkalmazásának rendjéről a biztonságos betegellátás és a klinikai oktatás érdekében – módosításokkal egységes szerkezetben – aláírt és lepecsételt, beszkennelt változata az alábbi linkre kattintva letölthető:
RE/1/2021. (I.07.) számú rektori – Klinikai Központ elnöki utasítás