Betűméret: A A A

Szabadalmazhatóság

Kedves Feltaláló, Hallgató, Kutató!

Fontos, hogy nem csak a szabadalmazható projektek hasznosíthatóak, kérjen tanácsot és szakvéleményt szakértő munkatársainktól a tto@semmelweis-univ.hu címen!

A publikáció és a hasznosíthatósághoz nélkülözhetetlen újdonságvédelem sokszor ellentmondásos igény.

Tisztában vagyunk a gyakran sürgető publikációs kényszerrel, de gyorsított eljárásoknak köszönhetően van lehetőség előzetes védelmi (elsőbbségi napot biztosító) bejelentés elindítására (melynek költségeit és adminisztrációját átvállaljuk), így nem éri hátrány az alkotót és az újdonság is megmarad az eredménnyel kapcsolatosan.

A szabadalmazhatóság fő feltételei, melyek együttes teljesülése szükséges:

  Újdonság: a szabadalmi bejelentést megelőzően semmilyen formában (szakcikk, szóbeli közlés így konferencia előadás, TDK cikk, TDK előadás stb.) nem juthat nyilvánosságra a találmány.

Ebből a szempontból a hozzáférés lehetősége számít, nem pedig az információhoz történő tényleges hozzáférés. Tehát, ha egy dokumentum elérhető egy könyvtárban, az már önmagában újdonságrontó, akkor is, ha soha senki nem kölcsönözte ki.

Feltalálói tevékenység: a találmány ne legyen nyilvánvaló a szakember számára a technika állásából. Még akkor sem, ha az több szakterület ismeretét követeli meg.
   
Ipari alkalmazhatóság: Iparilag akkor alkalmazható egy találmány, ha az ipar vagy a mezőgazdaság valamely ágában előállítható, illetve használható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a találmánynak a találmányi célkitűzésnek megfelelő eredményt kell biztosítania, továbbá reprodukálhatónak (azonos eredménnyel tetszés szerinti alkalommal megvalósíthatónak) kell lennie.