Betűméret: A A A

Kinázgátló hatóanyagok fejlesztése vesefibrózis és diabéteszes nefropátia kezelésére – KMR-12-2012-0074

KMR-12-2012-0074

Konzorciumi tagok: Vichem Chemie Kutató Kft, SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézete, MTA Enzimológiai Intézete. Pharma-Trend Kft.

 

Projektösszefoglaló: A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával induló projekt alapját a Vichem Chemie Kutató Kft. által az elmúlt évtizedek során folyamatosan fejlesztett “Nested Chemical Library™ (NCL)” technológia képezi. Az NCL könyvtár több mint 110 alapváz és több mint 600 alapstruktúra köré szerveződik, ezáltal a gyógyszerkutatásban jelenleg a világon elérhető legdiverzebb kináz gátló könyvtár. Az elnyert támogatás segítségével az NCL könyvtárból kiindulva olyan molekulák fejlesztését tervezzük, melyek hatásosak a cukorbetegség szövődményeként kialakuló krónikus veseelégtelenség kezelésére. Célunk a Vichem Chemie Kutató Kft. által kifejlesztett kináz gátlók közül vezetőmolekula kiválasztása és gyógyszerhatóanyag irányú továbbfejlesztése, a veseelégtelenség kapcsán kialakuló szöveti fibrózis gátlása, illetve a csökkent vesefunkció normalizálása. Tervezzük a legjobb hatású vegyületcsaládok szabadalmi bejelentését és preklinikai dossziéjának összeállítását.

A krónikus veseelégtelenség incidenciája az elmúlt 15 év során megötszöröződött, és a jövőben a legoptimistább becslések szerint is mintegy évi 17 millió új esettel számolhatunk. A szöveti fibrózis mechanizmusa a kiváltó hatástól és többnyire az érintett szervtől is független, ezért munkánk nemcsak a vesefibrozis, hanem az egyéb szervekben előforduló fibrotikus folyamatok kezelésére is alkalmas lehet. A jelen pályázat sikere célzott terápiás gyógyszerhatóanyag kifejlesztését és piacra kerülését jelentheti a krónikus veseelégtelenség terápiájához.

EU_tamog_logo