Betűméret: A A A

Egészségügyi Emberi Erőforrás Clearing House pilot modell – TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR-2010-0006

Az Egészségügyi Emberi Erőforrás Clearing House célja egy olyan pilot modell kidolgozása, amely valid és megbízható információkkal látja el az egészségügyi oktató intézményeket a munkaerőpiaci folyamatokról és várható trendekről, továbbá a munkaadók számára naprakész információt nyújt a képzés aktuális számairól.

A modellt a Semmelweis Egyetemen dolgozzuk ki, amely a legnagyobb szereplő az orvos és egészségtudományi képzésben, de a későbbiekben – a területen működő intézmények bevonásával – a rendszer országos, sőt nemzetközi szintre történő kiterjesztését tervezzük.

A cél tehát egy olyan integrált adattárház, mint döntéstámogató eszköz létrehozása amely több forrásból gyűjt adatokat és információkat az egészségügyi dolgozókról. Nevezetesen az képző intézményekből, a területen dolgozó szolgáltatóktól (munkáltatók), a és külföldi országok regisztrációs nyilvántartásaiból. Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy olyan átfogó képünk lehessen az egészségügyi szakemberekről – korábban ilyen nem állt rendelkezésre – amely hatékonyan tudja segíteni mind az egészségügyi, mind az oktatási ágazati döntéshozókat, illetve az ágazatban működő szervezeteket az egészségügyi emberi erőforrásokhoz kapcsolódó átfogó információk nyújtásával.

A modell nemcsak megjeleníti a releváns információk a több szereplő számára, hanem megalapozza az egészségügyi képzés tervhezhetőségének alapjait a munkaerőpiaci szereplők visszajelzései és előrelátható szükségletei alapján.

Természetesen jelen projekt – mivel csak a modell fejlesztéséről van szó – korlátozottan képes ellátni ezeket a feladatokat, de megteremti a szakmai és módszertani alapjait egy olyan országos, vagy nemzetközi rendszernek, amely széleskörűen bázist jelenthet az oktatási és az egészsgügyi emberi erőforrás stratégia kidolgozásához.

A Semmelweis Egyetemen megvalósuló Hallgatói és Intézményi Szolgáltatásfejlesztés a Semmelweis Egyetemen projekt a TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR-2010-0006 pályázat támogatásával jött létre, az Educatio Nonprofit Kft szakmai együttműködésével.