Betűméret: A A A

A hormonális rendszer vizsgálata komplex bioinformatikai és in vivo renderekkel – KTIA_AIK-12-1-2012-0010-0010

KTIA_AIK-12-1-2012-0010-0010

Szakmai vezető: prof. Rácz Károly

Támogatás összege: 227.891.421 Ft

Futamidő: 2013.06.01-2015.11.30.

Konzorciumi tagok:

Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő MTA-SE Molekuláris Medicina Kutatócsoportja, valamint a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke.

Projektösszefoglaló:

A projekt kiinduló pontja, hogy a hormonrendszer-szabályozás és a szabályozási zavarokból eredő betegségek megismerése leghatékonyabban a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek alkalmazásával, a különböző platformokból származó adatok integrálásával valósítható meg. A pályázat egyik célja olyan infokommunikációs rendszer beállítása, amely a nagy áteresztőképességű, ún. “next generation sequencing technology” informatikai feldolgozását segíti. Ugyanakkor a bioinformatika adatok ellenőrzése in vivo rendszerekben elengedhetetlen a biológiai folyamatok valódiságának tisztázásához. A konzorciumi együttműködés a SZIE Halgazdálkodási Tanszékével lehetővé teszi a hormonális rendszer betegségeinek komplex elemzését, és zebradániók vizsgálatával olyan in vivo modellek létrehozását, amelyekkel a szabályozási mechanizmusok és a beavatkozási pontok egyértelműen azonosíthatóvá válnak. A kutatás során újabb biomarkerek és terápiás célpontok válhatnak ismertté.

A kialakítandó infokommunikációs rendszer, a bioinformatikai platform nagy számításigényű feladatok lesznek elvégezhetők, amely az orvostársadalom, sőt minden olyan kutató segítségére lehet, aki az ún. teljes genom szekvenálás technológiával dolgozik.

További cél a glükokortikoid hatás vizsgálatára alkalmas modell kifejlesztése és tesztelése, mivel a glükokortikoidok iránti rezisztencia számos betegség kezelése során fellép. A rendszer alkalmas lesz a szteroid hatás közvetítésében szerepet játszó fehérjék azonosítására, amelyek a betegségek felismerésében játszanak szerepet, és a kezelési stratégiák szempontjából új biomarkereket jelenthetnek.

EU_KTIA_logo