Betűméret: A A A

TDK kategória díjazott 2020

Dr. Kiss Boldizsár | Témavezető: Dr. habil Zima Endre István

Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika; Kardiológiai Tanszék

PCA (post cardiac arrest) pontrendszer

A hosszú újraélesztésen átesett betegek az újraélesztés (post cardiac arrest, PCA) utáni időszakban komplex intenzív terápiás ellátásra szorulnak. A keringésmegállás gyors és szakszerű ellátást igényel, mivel az újraélesztés alatti hosszú hipoperfúzió az agy, a szívizom és más célszerv károsodását okozhatja. Dr. Kiss Boldizsár egy olyan validált pontrendszer kialakítását tűzte ki célul, amely megbízhatóan megbecsülné a mortalitási rizikót és a neurológiaikimenetelt a beteg intenzív osztályra kerülésekor korai, gyorsan rendelkezésre álló faktorokból.

A Forecast of Mortality Risk Early in the post Cardiac Arrest Syndrome Therapy (FORECAST) pontrendszer megalkotásánál kimondottan olyan korai faktorokra fókuszált, melyek a sikeres újraélesztést követően egyszerűen meghatározhatóak a felvételt követő betegellátás első pár órájában. A „FORECAST” pontrendszer számszerűsített iránymutatásával jobban ki lehetne szűrni azokat a betegeket, akik alacsony vagy éppen magas progressziójú intenzív ellátásra szorulnak. A hemodinamikai instabilitást jelző kardiológiai és intenzív terápiás rizikófaktorok mellett további, az újraélesztés sikerességét potenciálisan meghatározó faktorokat vesz alapul.

A pontrendszer adta információ birtokában már a beteg felvételét követő néhány órában lehetőség van a hozzátartozók tájékoztatására a várható perspektívákról, az optimális ellátás mellett várható kimenetelről. Ezen információk elemzése az ellátás ellenőrzésében és javításában segíthet. További jelentősége lehet, hogy az információk elemzésével speciális primer prevenciót igénylő célcsoportok meghatározása válik lehetővé.

 

Iparjogvédelmi státusz: A találmány ipari hasznosíthatósága nem kidolgozott. Ingyenes applikációban segítheti az orvosokat a napi munkavégzés során.