Betűméret: A A A

Kutatói kategória díjazottak 2020

Dr. Dobó Nagy Csaba, Orbán Gábor

Dentinmérő

A Dr. Dobó Nagy Csaba (SE FOK Orális Diagnosztikai Tanszék) és Orbán Gábor egy olyan mérőeszközön kezdett el dolgozni, mely a gyakorlati fogorvostudomány számára kínál egyedülálló diagnosztikai lehetőséget a dentinvastagság kiszámítására.

A kutatás célkitűzése egy olyan mérőeszköz fejlesztése, amellyel a fogászati beavatkozás közbeni gyors mérések jelentős könnyebbséget nyújtanának a kezelést végző orvosnak, mellyel a fogbelet véletlen elérő rétegeltávolító eljárások megelőzhetővé válnak.

Fogászati beavatkozás során, ha rétegeltávolításra (fúrásra) kerül a sor, jelenleg a fogorvos kezének finommotoros mozgása és tapasztalatának függvénye, hogy a visszamaradó dentin réteg milyen vastag maradhat. Általánosan gyakorlatba vett eljárás, hogy 0,5 mm vastag réteg alá nem vékonyítanak dentin réteget, mert a fogbélbe történő fúrásnak súlyos következményei vannak, egy egyszerű fogtömésből könnyen lehet gyökérkezelés. Az álalunk fejlesztett mérőműszer ezt hivatott megelőzni oly módon, hogy lehetőséget ad a kezelést végző fogorvosnak a dentinréteg vastagságának megmérésére, megelőzhetővé téve ezzel a fogbél felszínre kerülését. Az eszköz prototípus fejlesztésének sikeressége esetén fontos eleme lehet minden általános fogászati beavatkozásokat végző rendelőnek.

Első körben az alapkutatás során kísérleteket végeztek bölcsességfog preparációkon, majd mivel az alapötlet működőképesnek bizonyult, a technológia kialakítása következett. A saját elektronika tervezése, és az arra készülő saját adatfeldolgozó és megjelenítő szoftver fejlesztése folyamatban van, köszönhetően a Semmelweis Tudományos és Innovációs Alap 2019. évi pályázat támogatásának.

Iparjogvédelmi státusz: A találmány 2019.05.24. elsőbbségi nappal használati mintaoltalmi védelemben részesült.