Betűméret: A A A

PhD kategória díjazott 2018

Ortho-vezikula, mikrovezikulák vizsgálata periprotetikus fertőzésekben

Dr. Sallai Imre

Témavezető: Dr. Skaliczki Gábor

Az izületi implantátumok egyik legnagyobb problémát okozó szövődménye a fertőzés, melynek gyakorisága az életkor előrehaladásával növekszik. A fertőzéseket általában biofilmet képző mikroorganizmusok okozzák, a biofilm a fertőzés korai stádiumában kialakul és az implantátum felszínéhez, valamint a protézist rögzítő csontcementhez kapcsolódik, emiatt a fertőzés önállóan antibiotikus kezeléssel rendszerint nem gyógyítható, szinte minden esetben sebészeti beavatkozás szükséges hozzá.

A mikrovezikulának nevezett, sejtmembránnal körülvett vezikula típus, sejtek közötti kommunikációban játszott – a fertőzések során is fontos – szerepük az utóbbi időben került előtérbe. Feltételezésünk szerint ízületi felszínpótló endoprotézisek körüli fertőzés esetében az antimikrobiális peptidek emelkedett expressziója, valamint a neutrofil granulociták által felszabadított mikrovezikulák mennyisége a synovialis folyadékban detektálhatóan emelkedik. Ennek a markernek a detektálása akár az ízületi folyadékból, akár a szérumból a periprotetikus fertőzések diagnosztikájában rendkívül hasznosnak tűnik.

Kutatócsoportunk célul tűzte maga elé annak vizsgálatát, hogy a fehérvérsejtek által felszabadított mikrovezikulák mérhetően megjelennek-e periprotetikus fertőzésekben, valamint annak eldöntését, hogy ezek a mikrovezikulák diagnosztikus eszközként szolgálhatnak-e szeptikus, valamint aszeptikus protézis lazulás elkülönítésében.