Betűméret: A A A

Klinikai kutató kategória díjazott 2018

3D modellezési és áramlástani szimulációk komplex sebészeti beavatkozásokhoz, rekonstrukciók DICOM fájlokból

Dr. Barabás János Imre, Prof. Dr. Rosivall László, Dr. Rényi-Vámos Ferenc, Dr. Hartyánszky István, Prof. Dr. Merkely Béla

A kardiovaszkuláris és a daganatterápia fejlődése következtében növekvő számban jelentkeznek komplex betegségek a mindennapi orvosi gyakorlatban. Ezzel párhuzamosan a számítástechnika fejlődése új lehetőségeket nyújt a betegellátásban. Fejlesztésünk interdiszciplinaritásából adódóan a mérnöki eszközöket alkalmazva végzünk 3D rekonstrukciót és áramlástani predikciót az adott beteg anatómiájára és adott műtéti tevékenységre adaptálva. Ezzel nyilatkozva a műtétet megelőzően a sebészeti beavatkozás biztonságáról és a daganatok rezekábilitásáról.

Fejlesztésünkkel felépítettünk egy sebészi döntéstámogató rendszert, mely a személyre szabott orvoslás mellett oktatási eszközként is használható graduális és posztgraduális szinten. Rutin orvosi képalkotó eljárásokkal (MRI, CT és ultrahang) készített DICOM fájlok több információt tartalmaznak, mint amit a konvencionális képmegjelenítő szoftverek mutatnak. Fejlesztésünkben MATLAB (Image and Signal Processing Toolbox, The MathWorks, Inc.) nyelven megírt tanítható mesterséges intelligencia alkalmazásával ezen adatok kinyerését optimalizáltuk.