Betűméret: A A A

TDK-kategória díjazott 2017

A de Quervain-féle tendinopátia konzervatív kezelési lehetősége excentrikus tréninggel

A mozgásszervi betegségek előfordulási gyakorisága rendkívül magas a fejlett országokban is. Pósa Ágnes TDK munkájában egy csukló-kéz régiót érintő betegség, a de Quervain-féle tendinopátia (röviden: DQT) konzervatív kezelési lehetőségét kutatja excentrikus tréninggel. A DQT szövettani vizsgálatai során egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy nem gyulladás, hanem degenerációs folyamatok állnak a hátterében. Az excentrikus tréning esetében oly módon ingerelhetőek az ín receptorai, ami megfelelő ingert ad a kollagénrostok degenerációjának visszafordítása, és lehetőséget teremt a szöveti burjánzás csökkenésére.

Ágnes kutatását egy 2012-ben megjelent cikk inspirálta, melyben a 8 hetes tréning végén jelentős fájdalomcsökkenésről és funkció-visszanyerésről számolt be a páciens. A jelenleg elfogadott terápiák a műtét és az intraartikuláris kortikoszteroid injekciók, de mindkettőnek ismertek a lehetséges szövődményei.

A kutatás célja nagy esetszámon megvizsgálni a módszer a hatékonyságát, és pozitív eredmények esetén továbbfejleszteni azt. Hosszú távú cél egy bizonyítékon alapuló kéztorna kifejlesztése. Bizonyos különösen exponált társadalmi csoportoknak (pl. zenészek, sportolók, bizonyos orvosi szakirányok, számítógéphasználók, kismamák, stb.) prevenciós módszert is lehetne fejleszteni a tréningből. Ha a módszer általánosan beválik, kidolgozásra kerülhetne egy továbbképzés anyaga gyógytornászok számára.