Új ösztönzést kaphat többek között az innováció-menedzsment, tovább fejlődhet a KFI támogató szervezeti struktúra az Úton a nemzetközi elitbe – Szintlépés a Semmelweis Egyetem innovációs ökoszisztéma rendszerében elnevezésű, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00013 számú projekt második szakasza nyomán. A program az Innovációs és Technológiai Minisztérium mint támogató Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapjának 120 millió forintos támogatásával valósulhat meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködésével.

Hét kiemelt cél mentén valósul meg az Úton a nemzetközi elitbe – Szintlépés a Semmelweis Egyetem innovációs ökoszisztéma rendszerében elnevezésű projekt második szakasza. A 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO pályázati program finanszírozásában létrejött, 42 hónapos projekt következő etapjának megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre 2021. július 1. és 2023. június 30. között. Ez idő alatt a kitűzött célok szerint tovább fejlesztik az egyetemi KFI támogató szervezeti struktúrát. A szervezeti egységeket KFI szempontból korábban az Innovációs Központ és a Tudományos és Innovációs Rektorhelyettesi Iroda segítette, a feladat bővülése és a specializáció céljából azonban három új központ jött létre: a KFI Üzletfejlesztési Központ, a Klinikai Kutatásokat Koordináló Központ, valamint a Transzlációs Medicina Központ.

A projekt keretében további aktív, kölcsönös előnyökön alapuló, üzleti szemléletű kapcsolatok alakulhatnak ki és fokozódhat az együttműködés a Semmelweis Egyetem és a többi felsőoktatási intézmény, valamint az üzleti szféra között. Ennek érdekében az Innovációs Központ létrehozta az online Core Facility rendszert: az adatbázisba azok az eszközök és szolgáltatások kerülnek be, amelyek egyetemi kutatók, valamint szolgáltatási díj ellenében vagy kollaborációs alapon külső kutatók számára is elérhetőek ipari vagy akadémiai felhasználás céljából. Az átlátható rendszernek köszönhetően az egyetemen belüli, valamint a külső kollaborációk is erősödhetnek.

További cél egy szakterületileg egyablakos kapcsolat kialakítása a vállalkozások felé, a pályázati felhívás szerinti hálózatosan működő csomópontokként. Ennek lényege, hogy az ügyintézési és kapcsolattartási folyamatok is egyszerűbbé váljanak: az innovációs ökoszisztémát érintő pályázatkezelés során egy szervezeti egység kezében összpontosul a pályázat, majd az ahhoz tartozó szakmai, pénzügyi és egyéb beszámolók, valamint a támogatók koordinálása is. Külső partnerek esetén szintén egykapus rendszer segíti az együttműködést és üzletfejlesztést.

Szintén a projekt céljai között szerepel az eredményszemléletű technológia-transzfer és innováció-menedzsment ösztönzése. Ennek érdekében tovább erősítik a szellemi tulajdon hasznosításból származó eredményeket, a licensz-szerződések megkötését, valamint az ipari partnerek minél szélesebb körű bevonását. Emellett kiemelt cél a vállalkozói szemlélet fejlesztése az oktatók, kutatók és hallgatók körében – ennek érdekében indult el a Tudományos és Üzleti Szalon rendezvénysorozat, amelynek keretében a tudománykommunikációról és a sikeres kutatói pályázatról is hallgathattak előadást az érdeklődők. A projekt keretében tovább támogatják a piaci szemlélet meghonosodását az egyetemen, valamint vállalati együttműködések révén ösztönözik az intézményi KFI eredmények üzleti hasznosítását.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.