Dr. Kemény Lajos Vince, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika rezidense, dr. Pósfai Balázs, az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnökségi tagja, titkára, valamint dr. Sághy Éva, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi adjunktusa nyert idén a Semmelweis Egyetemről Junior Prima díjat Magyar Tudomány kategóriában.

Idén tizenötödik alkalommal ítélték oda a Junior Prima díjat Magyar Tudomány kategóriában. Az elismerést azok a 33 évnél fiatalabb tudósok kaphatják meg, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. A díjazottak névsorát december elején hirdették ki, de az átadót egy későbbi időpontban rendezik meg. A Semmelweis Egyetemről hárman részesültek az elismerésben.

Dr. Kemény Lajos Vince a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán dolgozik rezidensként. A Massachusettsi Általános Kórházban és a Harvard Egyetem Bőrgyógyászati Kutatóintézetében végzett 5 éves kutatómunkáját követően tért haza, hogy szakorvosképzését itt folytassa. Külföldi munkája eredményeként tavaly és idén számos rangos nemzetközi publikációja jelent meg. Ezek többek között magyarázatot szolgáltattak arra a jelenségre, hogy a vörös haj és vörös pigment miért jár együtt csökkent fájdalomérzéssel, és vizsgálatokat folytatott a rendszeres napozással, napkereső magatartással összefüggésben is. A bőrélettani munkái mellett a melanoma biológiájának jobb megértéséhez is hozzájárultak közleményei. A szakorvosjelölt friss Bolyai-ösztöndíjasként a külföldön megkezdett kutatásait folytatja az egyetemen, főbb érdeklődési területe a pigmentáció szabályozása és a melanoma biológiája. A klinikán dr. Sárdy Miklós, dr. Kárpáti Sarolta és dr. Holló Péter professzorok segítik klinikai képzését és onkológiai kutatásait. OTKA témavezetőként végzett tudományos munkái mellett számos hazai és nemzetközi kollaborációban is aktív kutatói tevékenységet folytat. A rezidensképzés mellett a Magyar Dermatológiai Társulat amerikai-magyar szekciójának titkáraként a rezidens távképzés szervezésében, valamint a klinika tudományos diákköri kutatómunkájában is aktív részt vállal.

Dr. Pósfai Balázs 2017-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, azóta a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Lendület Neuroimmunológia Csoport tagja. A Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsában elnökségi tag, titkár. PhD-képzését az egyetemen végezte, jelenleg doktorvárományos. Eddig 8 tudományos közleménye jelent meg, melyek közül háromnak első szerzője, és a publikációk impakt faktora meghaladja a 120-at. Kiemelkedő munkáját számos díjjal ismerték el eddigi pályafutása során. Az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját négyszer, a Köztársasági Ösztöndíjat háromszor nyerte el. Egyebek mellett Semmelweis 250+ Kiválósági PhD Ösztöndíjban és a Semmelweis Egyetem Doktorandusz Kiválósági Díjában, valamint a Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány kutatási ösztöndíjában is részesült. Szintén kitüntették Pro Scientia Aranyéremmel, valamint a Magyar Mikroszkópos Társaság és a European Microscopy Society díjaival. Kutatómunkájának fókuszában a mikroglia-neuron kapcsolatok állnak. A korábban elsajátított technikai tudását kamatoztatva munkatársaival együtt feltárta egy újfajta membránkapcsolat strukturális alapjait és funkcionális jelentőségét, amely a mikroglia sejtek gyorsan mozgó nyúlványai és az idegsejtek között jön létre. A felfedezésről társ-elsőszerzőségével írt tanulmány a nagy presztízsű Science folyóiratban jelent meg. Kutatásuk eredménye hosszabb távon az agyi immunterápia kidolgozásának alapjául is szolgálhat. Munkája reményt jelenthet a súlyos társadalmi és gazdasági terhet jelentő neurodegeneratív kórképek ellen folytatott harcban is.

Dr. Sághy Éva, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet adjunktusa 2012-ben diplomázott gyógyszerészként, majd 2016-ban szerzett PhD-fokozatot a Richter Gedeon Talentum Alapítvány Ösztöndíjasaként a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). PhD-tanulmányai alatt neurofarmakológiai kutatómunkát végzett a PTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében, dr. Helyes Zsuzsanna, dr. Szőke Éva és dr. Pintér Erika vezetésével. 2016-tól a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi adjunktusa, a Kardiovaszkuláris és Metabolikus kutatócsoport tagja, dr. Ferdinandy Péter és dr. Görbe Anikó vezetésével. Kutatási témája a kardiovaszkuláris farmakológia: a szív iszkémia/reperfúziós károsodását befolyásoló tényezők vizsgálata. Kutatási eredményeit – melyek társadalmi hasznosíthatósága jelentős – eddig 19 rangos nemzetközi folyóiratban megjelent cikkben (ebből 6 első szerzős közlemény) publikálta. Kutatómunkájának hosszú távú gyakorlati jelentősége az új, komorbiditásokban is hatékony kardioprotektív molekuláris célpontokon alapuló gyógyszerfejlesztés lehetősége. A kutatási tevékenysége mellett részt vesz a farmakológia oktatásban magyar és német nyelven. Munkáját számos díjjal ismerték el, mint Polgármesteri Ösztöndíj, Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíj, Young Investigator Award, MFT Ifjúsági Díj, Kiváló Szerző Díj, Dr. Rácz István Alapítvány Díj, Kovács Tibor Díj, Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, Miniszteri Elismerő Oklevél.

A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben határoztak úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a fiatal korosztály támogatására.  A fiatal tehetségeket idén is az Magyar Fejlesztési Bank felkérésére összeült szakmai bizottság választotta ki. Ezúttal is tudósok, kutatók, intézményvezetők tettek ajánlást, hogy tanítványaik, fiatal kollégáik közül kik érdemesek az elismerés elnyerésére. 

Dobozi Pálma
Fotók forrása: MFB

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.