Előadás: Ady 100 – Várkert Irodalom – Fókuszban a költő, a publicista, a nagy utazó, a szerelmes és vágyakozó férfi

Időpont: 2019. november 9. (szombat), 16:00-23:00
Helyszín: Várkert Bazár, Rendezvényterem
(1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.)

Házigazdák: Ugron Zsolna, Juhász Anna, Seres Tamás

100 éve halt meg Ady Endre (1877-1919), az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő alakja, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. Ady Endre költőként és újságíróként egyaránt egyedülálló tehetség volt. 1908-ban a Nyugat című irodalmi lap első számában jelentek meg versei és esszéi, ennek a lapnak aztán élete végéig munkatársa maradt. Költészetében egyaránt jelen vannak a szerelemről vagy a szülőföldjéről írt, valamint a hazafias és forradalmár versek, és a szabadság, az egyenlőség, a hit vagy a mulandóság kérdéseiről írott költemények

16.00 – Aula

AdyBandi – Az ismeretlen Ady Endre bemutatkozik (rendhagyó irodalomóra gimnazisták számára)
Ady életét jól ismerjük, de sok olyan epizód van, aminek megismerésével, megértésével még közelebb kerülhetünk mondanivalójához, verseihez. Az utazó, a szerelmes, a publicista Ady, Párizs szerelmese, vajon hogyan élte meg a francia napokat? Hogyan dolgozott, kivel járt össze, mit olvasott és miképp születtek publikációi? Egy eddig kevésbé ismert Ady kép várható a Várkert Irodalom rendhagyó irodalomóráján, amelyet E. Csorba Csilla Ady. A portrévá lett arc című könyve köré építünk fel.

Vezetik: E. Csorba Csilla művészettörténész és Juhász Anna irodalmár

Ingyenes, de regisztrációs jegy szükséges  – Regisztrációs jegy >>>

19:00 – Rendezvényterem

ADYva – Ady és múzsái – Felolvasó színházi előadás

Mit jelentett Adynak a nő, a szerelem? Hogy emlékeznek rá az asszonyok, milyen versek, naplók mesélnek a mának a költőről, és hogyan írta meg Ady kalandjait vagy gyötrő szerelmeit?
Ady élete nyitott könyv, Csinszka és Léda nevét és a hozzájuk írott verseket már általános iskolában tanuljuk. Ady Endre élete és költészete át van itatva szerelemmel, vággyal, érzelmekkel, paranccsal és érintéssel – asszonyokkal és szerelmes éjszakákkal. Két meghatározó, jelentős kapcsolatán túl Dénes Zsófia, egy-egy rövid epizódra pedig Rienzi Mária és Bőhm Aranka, Karinthy Frigyes későbbi felesége is megjelenik életében és verseiben.

Ady: Kaszás Gergő
Múzsák: Takács Kati ,Törőcsik Franciska ,Ónodi Eszter
Narrátorok: Juhász Anna és Ugron Zsolna
Rendező: Seres Tamás

Jegyvásárlás >>>

22.00 – Rendezvényterem

bAdy 18+

Ady erotikus, pajzán, pikáns szövegeiből
Amikor Ady megírta „Az én menyasszonyom” című verset, még nem ismerte Lédát. Ebben a versben új nőideált fogalmaz meg, egy olyan társat, aki lehet akár prostituált is. A vers az utcalány eszményítése. Részben a hagyományos szerelmi költészet eszközeit használja, de számos olyan szót, kifejezést is, ami az addigi felfogás szerint nem költői.
A Meg akarlak tartani című költeményben pedig már nyíltan ír az erotikáról, a testi vágyról, a férfi lelki és testi kiszolgáltatottságáról. Az erkölcsös, ártatlan, érintetlen nő korábbi ideálja idejétmúlt lett, a nők értéke az erotika, a szexuális vonzerő. A nő karakteres, öntudatos, alapvető szerepe hogy partner, szerető, egyenrangú társ legyen. Ady leplezetlenül, saját korában botrányos módon beszél a testi szerelemről Kifejezőeszközei expresszívek, szokatlanok, szakít a szerelmi líra korábbi sablonjaival.

Előadják: Balla Eszter és Csuja Imre
Zene: Lotfi Begi
Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Jegyvásárlás >>>

A kedvezmény online érvényesíthető a varkertbazar.jegy.hu és a budapopup.jegy.hu oldalon az AS1931tiK kuponkód felhasználásával a készlet erejéig!