József Attila Színház különleges akciója keretében kedvezményes jegyeket kínál a Semmelweis Egyetem minden munkatársának és hallgatójának a Filuména házassága című előadásra.

Kedvezmény mértéke: 30% a teljes jegyárból

Helyszín: József Attila Színház (1134 Budapest, Váci út 63.)

Időpont: 2017.12. 06. (szerda), 19.00 óra

 

Filuména házassága
nápolyi komédia

Ajánló:

November 11-én mutatták be Eduardo de Filippo Filuména házassága című komédiáját. A poénokban, olaszos temperamentumban és nem mindennapi fordulatokban bővelkedő történetet Csiszár Imre állította színpadra, a főszerepeket pedig Vándor Éva és Nemcsák Károly játsszák.

A darab szerzője igazán izgalmas személyisége az olasz színháznak, hiszen nemcsak egyszerű színdarabíró volt, hanem rendező és társulatvezető is. Darabjait saját társulata számára maga írta, rendezte, és a főszerepeket rendszerint el is játszotta. De Filippo talán a legnagyobb ismerője volt a nápolyi kisembereknek, akikről pályafutása során számtalan vígjátékot írt. Szövegeiből sugárzik a szeretet saját komikusan esetlen figurái iránt, nem rajtuk, hanem kis gyarlóságaikon és ironikusan kétségbeesett kísérleteiken nevet a néző.

Így van ez a Filuména házasságával is, mely az egyik legjobban sikerült komédiája. A történet egyszerre könnyeden szórakoztató és megindító. Tökéletesen kortalan, így bármikor aktuális. Filuména Marturano (Vándor Éva), a Domenico Soriano (Nemcsák Károly) által kitartott volt utcalány nagy leleménnyel halálos beteget színlelvén, utolsó kívánságaként elveteti magát az őt immár negyed évszázada kihasználó kivénhedt ficsúrral, a jómódban élő cukrásszal, Domenicóval. De korántsem kicsinyes önzésből vetemedik erre a csalásra: három titokban felnevelt fiáért teszi, akiknek nevet és társadalmi megbecsülést kíván szerezni a hangzatos Soriano névvel. Domenico nem hagyja annyiban a dolgot: mindenáron felbontani igyekszik a szerinte törvénytelen házasságot. Ehhez talál is egy minden paragrafussal felvértezett, félszegen fontoskodó ügyvédet (Ömböli Pál), aki az olvasni nem tudó Filuménának paragrafus-nyelven bebizonyítja, hogy a házasság csak akkor lenne érvényes, ha a feleség, mármint Filuména meghalt volna. A bonyodalmak pedig még csak ezután következnek…

A komikus és temperamentumos szerepek megformálásához, mint a rendező, Csiszár Imre elmondta: „Remek ritmusérzékű és karakterizáló képességű színészekre van szükség.” A két főszereplő, Vándor Éva és Nemcsák Károly számára igazi jutalomjáték a darab, ami remélhetőleg a közönség tetszését is elnyeri, és méltó folytatása lesz a Kaviár és lencse, a Balfácánt vacsorára!, vagy a tavaly bemutatott Az üvegcipő sikerének.

A többi ugyancsak remek alakításra lehetőséget adó szerepet Kocsis Judit, Ujréti László, Chajnóczki Balázs, Vaszkó Bence, Előd Álmos, Kovalik Ágnes, Fekete Réka Thália, Jónás Andrea, Ömböli Pál és Kiss Gábor játsszák. Az előadás Török Tamara friss és mai fordításában, Szakács Györgyi jelmezeivel és Csiszár Imre díszletében kerül színre.

Az előadás videó ajánlóját és a bemutatóról készült videót is megtekinthetik.

Jegyigénylés:

A kedvezmény online jegyigényléskor érvényesíthető, a FILUMENA30 kedvezménykód használatával, a József Attila Színház honlapján keresztül.

 

Jó szórakozást kívánunk!