A Műcsarnok különleges akciója keretében kedvezményes jegyeket kínál a Semmelweis Egyetem minden munkatársának és hallgatójának az alábbi kiállításokra.

ÁLLANDÓ KEDVEZMÉNYEK:

  • a munkatársaknak és diákoknak 20% kedvezmény bármelyik kiállításra (a teljes jegyárból)

Art deco a pusztán – Sajó István (1896–1961) és műve

A kiállítás megtekinthető: 2017. április 7. – június 4.

Helyszín: Műcsarnok Kamaraterem (1146 Budapest, Dózsa György út 37.)
Ajánló:
Sajó István art deco építész Debrecenben született. Bár Amerikában nagy karriert futott be, honvágyával küzdve mégis hazajött az alföldre, és a többnyire földszintes cívisutcák népi klasszicista polgárházai között megépítette izgalmas, tágas, korszerű art deco épületeit. Ízig-vérig debreceni volt.
A kiállítás Debrecen Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A debreceni MODEM nagy sikerű kiállítása után most a Műcsarnok mutatja be Sajó István munkásságát. A kiállítás igyekszik átfogó képet nyújtani az építész teljes életművéből, az amerikai hatású art deco tégla épület-együtteseitől a letisztult formavilágú, funkcionalista köz- és magánépületeiig. Az építész megvalósult terveiről készített korabeli fényképek – melyek közül többet maga Sajó készített – és az épületek jelenlegi állapotát dokumentáló fotók mellett az építész ízesen megrajzolt szabadkézi vázlatai és tervrajzai is helyet kapnak a kiállítótérben. A tárlat egyik érdekessége Sajó István stilizált, színházi tér hatású dolgozószobája, amit az általa tervezett art deco bútorokkal és tárgyakkal rendeztünk be. A kiállítótérben virtuálisan sétálhatunk a Sajó tervezte épületek között, és megcsodálhatjuk a debreceni Hatvan utcai izraelita bérház cikkcakkos lépcsőházát. De korabeli filmhíradók segítségével feltárulnak Debrecen 1930-as, 1940-es éveinek kulturális és közéleti eseményei is.

Kurátorok: Szoboszlai Lilla, Térey János

ARCHIV – A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének kiállítása

A kiállítás megtekinthető: 2017. március 15. – május 14. 

Helyszín: Műcsarnok Box (1146 Budapest, Dózsa György út 37.)
Ajánló:

A Műcsarnok Box több mint egy éve tartó, az egyetemi szintű művészképzés helyszíneit bemutató kiállítássorozatában Eger, Pécs, a MOME és a METU után most a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) mutatkozik be. A kiállítás kurátora, Soltra E. Tamás szobrász és éremművész azt az általa vezetett formatani alapozó kurzust és az ebből létrejött archívumot mutatja be, amelynek gyakorlatain építészek, dizájnerek és grafikusok, azaz az AMI mindhárom szakának hallgatói részt vesznek. Az ARCHIV című kiállítás műhelymunkák gyűjteménye, a soproni művészképzés elmúlt két évtizedének taktilis levegővételéből nyújt válogatást. Az ARCHIV kiállítás egybeesik az Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonnal: az együttállás okán, a soproni jelenlét most nem az összegzésről, végeredményről ad számot, hanem a névtelen kezdetről, a közösen megtett útról. A kiállított plasztikák a vitrinekben mint virtuális spirituszban tárolt fosszíliák, a régi kémiai biológiai szertárak és tanodák hangulatát idézik, amelyben egyfajta szemlélődő belső párbeszéd alakulhat ki a látogatóval.
Kurátor: Soltra E. Tamás szobrász és éremművész, egyetemi docens, Soproni Egyetem, AMI

Titok, rejtély. Beszélgetések filmekről: Tom McCarthy – Spotlight
Film: Spotlight, 128 perc, 2015
Beszélgetés időpontja: 2017. április 12. (szerda) 18:00 
Előadó: Baranyai Béla újságíró, filmkritikus

Belépő: 800 Ft

Ajánló:
2002 januárjának elején a Boston Globe vasárnapi címlapján arról számolt be, hogy a helyi egyházhoz tartozó katolikus papok egy része éveken keresztül gyerekeket zaklatott szexuálisan. Bár az esetekről az egyházi vezetőknek is tudomása volt, mégsem tettek semmit, sőt, alkalmazkodtak a „hallgatás kultúrájának” ki nem mondott szabályaihoz: mindent eltitkoltak. Tom McCarthy filmje ennek a rendkívüli nyomozásnak a történetét meséli el. Az Oscar-díjas alkotás nem csak az egyház sajátos működéséről rántja le a leplet, az újságírás kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

Kérjük, foglalásnál hivatkozzon erre a hírlevélre!

Kedves Látogatók, felhívjuk figyelmüket, hogy 2017. április 14. (péntektől) 2017. április 17. (hétfőig) és május 1-jén a Műcsarnok zárva tart!

A Semmelweis Egyetem hallgatói és munkatársai részére igénybe vehető állandó kedvezményekről erre a linkre kattintva olvashat.