Újabb lehetőség adódott az egyetem dolgozói számára a Szépművészeti Múzeum aktuális időszaki kiállításainak kedvezményes látogatására. Ezúttal három tárlatot tekinthettek meg az érdeklődők a múzeum ajánlásában.

Szépművészeti Múzeum

Az El Grecotól Rippl-Rónaiig – Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő c. kiállítás Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930), a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés egyik legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurájának páratlan gyűjteményét mutatja be. Az 1917-ben a Szépművészeti Múzeumnak adományozott kollekció igen gazdag részét képezi ma is az intézmény gyűjteményének.

Nemes Marcell pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, többek között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is. Műpártolói tevékenysége azonban nem korlátozódott csupán különféle műalkotások adományozására. Nagy számban vásárolt műveket fiatal tehetséges hazai és külföldi mesterektől, s az általa alapított díjaknak, illetve alapítványoknak köszönhetően, több évtizeden keresztül magyar művészek egész sora folytathatott külföldön tanulmányokat.
Nemes egykori Greco-kollekciójának féltett darabjai mellett a 19-20. századi magyar képzőművészet emblematikus alkotóinak, többek között Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Uitz Béla, Kernstok Károly és Vaszary János műveit is megtekinthették az érdeklődők. Az egykori hatalmas gyűjtemény Nemes halála után szétszóródott, világhírű képei ma különböző múzeumok, többek között a párizsi Orangerie, a berlini Gemäldegalerie vagy a londoni Tate anyagát gazdagítják.

A Múmiák testközelben c. kiállítás megtekintésére már korábban is nyílt lehetőség. De más szálon is kapcsolódik a kutatáshoz a Semmelweis Egyetem, hiszen a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika szervesen részt vett a múmiákat feltáró kutatásokban.

A harmadik kiállítás Hollán Sándor munkásságát mutatja be. Hollán 1956-ban hagyta el Magyarországot, ma Franciaországban él. Művészeti tanulmányait követően évente több hónapon át a szabad természetben tartózkodott, szemlélődéssel, rajzzal, festészettel töltve idejét. Fő motívuma azóta is a fa, amelyhez többnyire tussal vagy szénnel rajzolt sorozatképekben közelít.

A kiállítás Hollán Sándor közel 100 műve mellett régi mesterek (Camille Corot, Claude Lorrain, Theodore Rousseau, Nicolas Poussin) munkáját is bemutatja.

Forrás: www.szepmuveszeti.hu

Kenyeres Ibolya