2021. szeptember 30. – október 1. között Dr. Kovács Gábor klinikaigazgató, és Dr. Müller Judit egyetemi docens hivatalos látogatás keretében felkeresték a Barcelonai Hospital Sant Joan de Déu Gyermekkórházat, ahol lehetőségük volt találkozni az onkológiai terület tudományos igazgatójával, Dr. Jaume Morával, valamint kollégáival, Dr. Susana Rives és Dr. Mireia Camóssal, akik a klinikai hemato-onkológiai kutatás területén értek már el jelentős eredményeket.

A kétoldalú találkozó fő célja a gyermek onkológiai kutatások, különösen a hemato-onkológia területén történő információcsere volt. A találkozóra bekapcsolódtak az Institut de Recerca Sant Joan de Déu tagjai is, hogy megvizsgálják a lehetséges közös együttműködéseket a jövőben induló nemzetközi projektekben és előkészítsék azt a megállapodást, mely a két intézmény közötti közös feladatokat részletezi a gyermekonkológia területén.

Hospital Sant Joan de Déu Barcelona: A 150 éves múltra visszatekintő intézmény jelenleg az egyik legjelentősebb európai gyermekgondozási szakmai központ, mely 9 európai referenciahálózat tagja a ritka betegségek kezelését illetően. Minden évben átlagosan 14 500 sebészeti beavatkozást végeznek, a járóbeteg-klinikán több mint 240 ezer gyermeket látnak el, és 120 000 főt a sürgősségi osztályon. Itt működik Spanyolország legnagyobb gyermekgyógyászati endokrinológiai osztálya, mely úttörő szerepet tölt be a gyermekgyógyászati cukorbetegség ellátásában. A monogénes és ritka cukorbetegség legtöbb formájának genetikai elemzése is elérhető az intézményben,  sőt, a Hospital Sant Joan de Déu Tissue Bank az első speciális gyermekgyógyászati szövetbank Európában.