Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - október 03.
539661 Összes oltás
Elérhetőségeink, információkérés:
Cím: I. sz. Gyermekgyógyászti Klinika Fejlődésneurológia Ambulancia
1083 Bókay u. 54. (Alagsor- gyógytorna terem)
E-mail: fejlodesneurologia.gyer1@
med.semmelweis-univ.hu
Telefon: 06-1/ 3343186/ 52727-es mellék

Értesítjük a kedves Szülőket, hogy ambulanciánkkal a vészhelyzet (COVID 19) idején emailen vehetik fel a kapcsolatot (tanácsadás, konzultáció, stb.)

Rendelési idő:

HÉTFŐ-KEDD: 9-15 (06-20-825-2727)
Dr. Cziniel Mónika – gyermek neurólógus, neonatológus szakorvos
Bösenbacher Tímea – konduktor-tanító, Pfaffenrot SZRT, TSMT, DSZIT terapeuta
Bakonyi Zsófia – gyógypedagógus-pszichológus
Persina Béláné (Márti) – gyógytornász
Kiss Csizmadia Réka – gyógytornász

Munkánkról:

Pénteki fejlődésneurológia rendelésünkön a PIC-ben (ill. a klinikán) kezelt kora-, és újszülöttek követését végezzük interdiszciplináris teamben, gyermekneurológus-neonatológus szakorvos, gyógypedagógus, konduktor, pszichológus közreműködésével. A Csecsemő-, és a PIC osztály munkáját is igyekszünk segíteni időszakos jelenlétünkkel (pl.: szülőkonzultáció, viziteken részvétel, babák átmozgatása stb.)
Követjük a kisgyermekek testi és idegrendszeri fejlődését, komplexen, standard módszerekkel, játékosan vizsgáljuk a babák, és kisdedek (korrigált) korának megfelelő megismerő funkcióit, amelyek a környezet örömteli felfedezését segítik (pl.: mozgás, beszéd, gondolkodás, érzékelés, észlelés, figyelem stb.).

Már a diagnosztikai célú találkozások során maximálisan törekszünk a baba-mama, a kisgyermek család tágabb megismerésére, mellyel célunk megerősíteni a szülőket kompetenciaérzésükben, és támogatni a ráhangolódás, igényszerintiség megvalósulását az otthoni környezetben. Mindemellett egyéni, problémaspecifikus, gyakorlati feladatokat, javaslatokat, tanácsokat adunk a szülőknek a baba, kisgyermek korosztályának fejlődési szintjét megcélozva.
Találkozásaink alkalmával a szülőkkel együtt áttekintjük a korábbi szakorvosi vizitek, laborvizsgálatok leleteit, ellenőrizzük a kötelező szűrővizsgálatok és oltások megtörténtét, ill. megbeszéljük a soron következő szükséges vizsgálatokat. Tanácsokat adunk a a szoptatás, majd a hozzátáplálás során felmerülő kérdések, problémák kapcsán. Ha szükséges további szakorvosi vizsgálatokat egyeztetünk (pl: kardiológia, gasztroneterológia, képalkotó diagnosztika, infektológia stb.).


Bakonyi Zsófia

Bösenbacher Tímea

Dr. Cziniel Mónika

Objektivitásunkat segíti, hogy a különböző szakmacsoportok tudását egyenrangúan, sokrétűen képviseljük:

Bemutatkozunk:

Bakonyi Zsófia

Pályámat nevelési tanácsadóban gyógypedagógusként kezdtem 2007 augusztusában, érdeklődésem középpontjába egyre inkább a korai, komplex és preventív segítségnyújtás került. Minél professzionálisabb diagnosztikai és terápiás munkát célozva folyamatosan, önerőből képeztem magam. Gyógypedagógiai szakvizsgát szereztem, specifikus, akkreditált képzéseken vettem részt a 0-4/5 éves korosztály kompetens ellátására. Többek között a Budapesti Korai Fejlesztő Központban: Családközpontú Koragyermekkori Intervenció, SEED Fejlődési Skála, Portage Utazótanári Modell akkreditált képzéseken, a Gézengúz Alapítványnál: Huple Program képzésen, és az ELTE-n Szenzoros Integrációs vizsgálat és terápia és korai fejlődési tesztek (pl.: BALEY) kurzusok stb. Mindezt kiegészítve pszichológia egyetemi képzésre nyertem felvételt, melyet 2018. júniusban fejeztem be nappali tagozaton, Pszichológia MA Fejlődés-, és Gyermekklinikai szakirányon. Pszichológia BA és MA szakdolgozati kutató munkáimat tudatosan, célzottan a leggyakoribb perinatális rizikócsoport, a koraszülött babák és mamáik körében végeztem. Empirikus kutatásaimmal (interakciós videomegfigyelés, és nemzetközi kérdőívcsomag adaptálása) célom volt olyan eredmények feltárása, és továbbgondolása, melyek a gyakorlatban egyszerre segíthetik a koraszülött babák-mamák korai kapcsolatának fejlődését, harmóniáját, a nehézségek feltárását és feldolgozását. Kiemelten fontosnak tartom, azt hogy a csecsemő kapcsolatban létezik, ennélfogva idegrendszeri fejlesztésének sikerességét is nagyban meghatározza szüleinek lelki egyensúlya, szüleivel való mindennapi kapcsolatának élménye, interakcióik színvonala, annak esetleges félresiklása.
A SOTE Bókay Fejlődésneurológia ambulanciánkon célom a korai szülő-gyermek interakció, az érintett családok támogatása, segítése interdiszciplinális (gyógypedagógiai és pszichológiai) módszertannal és hatékony team munka megvalósítása a szakorvosokkal, kollégáimmal. Gyakorlati korai intervenciós munkám mellett, a preventív és családközpontú szemléletet képviselem, melyet igyekszem átadni leendő gyógypedagógusok képzésében is felkért óraadóként, továbbá publikációim, konferencia előadásaim során.

Bösenbacher Tímea

16 évvel ezelőtt végeztem konduktor-tanító szakon a Nemzetközi Pető Intézetben. Utam, a diplomámmal a kezemben, rögtön külföldre vezetett, ahol egy rehabilitációs klinikán szerezhettem tapasztalatot a team munka fontosságáról. Beleláthattam, hogyan dolgozik együtt konduktor, gyógypedagógus, gyógytornász és orvos a páciensek érdekében. Németországban megtanulhattam a Pfaffenrot Szinergetikus Reflexterápiát, melyet sikerült hazánkban is ismertté tennem nemcsak a sérült gyermekek körében, hanem a komplex korai fejlesztés részeként is. Minden évben örömmel adom át tudásomat konferenciákon erről az új manuális technikáról, és képzem a terapeutákat a prágai központ oktatójával közösen. 2008-ban alapítottam meg a Fejlesztő Házat, ahol minden esetben interdiszciplináris team foglalkozik a hozzánk kerülő családokkal. Tudásvágyam továbbra is hajt, így az évek során több tanfolyamon is részt vettem, hogy egy gyermek vizsgálata után minél szélesebb körben tudjak a szülőknek tanácsot adni a fejlesztési lehetőségekről. Több éve gyakorlom a konduktív pedagógiát, a szenzoros integrációs terápiát, a Pfaffenrot és Craniosacralis manuális technikát, a TSMT-t, a Kinesio Tape-et, Panat légsínterápiát, Huple programot… A diagnosztikus eljárások közül még fontos megemlítenem a SEED fejlődési skálát, GOH-GMP tesztet és a LongiKid szűrő eljárást. Mindezek birtokában és különböző szakterületen dolgozó kollégáim együttműködésével, a család jelenlétével (ehhez alkalmazkodva) tudunk valóban hatékonyak lenni az aktuális célok meghatározásában, és segíteni a fejlesztési módszerek, otthoni gyakorlatok kiválasztását. A SOTE Bókay fejlődésneurológiai ambulancián minden tudásomat bevetve igyekszem a koraszülött babák legoptimálisabb fejlődését támogatni.

Dr. Cziniel Mónika

gyermekgyógyász, neonatológus, gyermekneurológus szakorvos, szakmai kordinátor

20 éve dolgozom neonatológusként. Szívügyem a PIC-ben ápolt koraszülöttek és beteg újszülöttek utógondozása. Hiszem, hogy nem csak a startnál kell szívünket-lelkünket és legjobb tudásunkat beleadva átsegíteni az életkezdés nehézségein ezeket a gyerkőcöket és családjukat, hanem egész gyermekkorukat végig kell kísérni (min. 8, de inkább 18 éves korukig). Folyamatosan szemmel kell tartanunk testi, értelmi és mozgásfejlődésüket, irányt kell mutatnunk a szülőknek, hogy milyen szakemberhez forduljanak, ha bármelyik területen elakadást észlelnek. Fontos, hogy az intenzív ellátást, hazaadást követő rendszeres kontrollokon felkészült team: orvos, gyógytornász, konduktor, gyógypedagógus és pszichológus várja vissza a családokat. Segítenünk kell a szülőket, hogy ki az a felkészült fejlődésneurológus, gyermekszemész, gyermekorthopedus, gyermekkardiológus, gyermekendo-krinológus, gyermek gasztroenterológus vagy gyermekpszichiáter, aki jártas a koraszülöttek speciális problémáinak felismerésében és kezelésében. Magyarországon rengeteg fejlesztőmódszer közül választhatunk, ha eltérést észlelünk a koraszülött fejlődésében, de nincs meghatározva, hogy melyik módszer, milyen kórképben, mennyi idős korban, milyen gyakran alkalmazva tudja kifejteni a legoptimálisabb hatást. Az irányelv elkészültéig (melyen gőzerővel dolgozunk) interdiszciplináris munkacsoportunk ezt a hiányt próbálja pótolni személyre szabott módon.

Munkánkat segítő kollégák:

PIC és Csecsemő Osztály dolgozói
Dembrovszky Ica asszisztens,

Persina Béláné (Márti) gyógytorna

Dr. Tölgyesi Andrea neonatológus, gyermekkardiológus szakorvos

2002-ben neonatológus, 2015-ben csecsemő- és gyermekkardiológus szakképesítést szereztem. 2018 januárja óta újonnan felszerelt gyermekkardiológiai rendelőben várom a pácienseket az I. sz. Gyermekklinikán. Amennyiben a fejlődésneurológiai vizsgálat kapcsán, vagy attól függetlenül szívbetegség gyanúja merül fel, akkor ennek kivizsgálására, a kardiális állapot felmérésére lehetőség van szakrendelésünkön. A koraszülöttségből adódóan sokszor látjuk, hogy átmenetileg időt kell adni ahhoz, hogy a légzési- és keringési rendszer „megérjen”, és a csecsemő fizikailag jól terhelhető legyen. Ebben a korai életkorban előfordulnak olyan ártalmatlan szívzörejek is, melynek hátterében anatómiai eltérés nincs, idővel spontán rendeződés várható. Ilyenkor természetesen mozgatásnak, tornáztatásnak ellenjavallata nincs.
A rendelésre minden esetben orvosi javaslatra, beutalóval lehet bejelentkezni.

Szolgáltatásunk, célunk:

Az egyéni bemutatkozó oldalainkon ismertetetett tudás birtokában a csecsemőket, kisgyermekeket és családjaikat elirányítjuk a legoptimálisabb fejlődés segítését célzó terápiás helyekre és korai intervenciót megvalósító intézményekhez (pl.: pedagógiai szakszolgálatok, korai fejlesztő központok, alapítványi és magánintézmények). A várakozási idő alatt pedig (ami a szakszolgálatoknál a bejelentkezéstől a fejlesztés megvalósulásáig eltelik) tanácsadással, nyomon követéssel segítjük a hozzánk fordulókat, és az általunk betanított gyakorlatokat, feladatokat végezhetik a szülők a gyermek számára ismerős, megnyugtató otthoni környezetben, a napirendhez igazodva, kihasználva a baba legaktívabb időszakait, figyelembe véve az egyéni terhelhetőséget.