A Bókay Gyermekklinika Alapítvány támogatásával több, mint 4 millió Forint értékű hűthető centrifugát kapott Klinikánk Kémiai és Mikrobiológiai Laboratóriuma. 
A modern diagnosztikai eszközökkel felszerelt laboratóriumunk a Klinika járó és fekvő betegei részére folyamatos, 24 órás laboratóriumi szolgálatot biztosít, ezzel nagyban segítve a klinikus kollégákat a pontos, korai diagnózis felállításában, a kórlefolyás folyamatos nyomon követésében a terápia ellenőrzésében.
 
A klinikai kémiai laboratórium által végzett vizsgálatok:
– vér, vizelet, liquor és egyéb testfolyadék kémiai analízise, hematológiai és alvadási, vérgáz paraméterek vizsgálata. (közel 100 féle analízis, évi 350 000 vizsgálat)
– Eredmények értékelése, konzultatív feladatok ellátása
 
Mikrobiológiai laboratórium által végzett feladatok:
– vegyes bakteriológiai, mikológiai és virológiai vizsgálatok végzése tenyésztéses, automata és gyorsdiagnosztikai módszerekkel.
– Antibiotikum, antimikotikum érzékenységi vizsgálatok végzése, az eredmények értékelése, interpretálása, konzultatív feladok ellátása.
– A kórokozók antibiotikum rezisztenciájának folyamatos követése, amely segíti a klinikust az empirikus gyógyszerválasztásban.
– A klinika infekció kontroll vizsgálatainak végzése, koordinálása, oktatása.
 
A laboratóriumi vizsgálatok elengedhetetlen részét képezik a betegellátásnak. Az új centrifuga segítségével a vér, vizelet, liquor és egyéb testfolyadékok esetén az alakos elemeket, sejteket tudják elválasztani a folyékony fázistól. A vér kémiai vizsgálatokat szérumból végzik, így az analízist minden esetben megelőzi a centrifugálás folyamata. A diagnosztikai vizsgálatok bővülése, újabb biológiai markerek bevezetése, így hőre érzékeny, bomlékony analitok kimutatása esetén a centrifugálást alacsony hűfokon kell végezni, ezért a mintát hűteni kell centrifugálás során, amelyre az új centrifuga alkalmas.
 
——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42138.

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!